Најскупље слике продате у 2013. години

Huffington Post
Најскупље слике продате у 2013. години

Прошла 2013. година. била је година рушења рекорда у продаји умjетничких дијела а нарочито слика.

Цијене слика, скулптура, цртежа, вртоглаво су ишле до милионских износа. Неки критичари нису могли а да не примјете поражавајући тренд којим је обојена продаја најскупљих слика, јер су на листи углавном преминули бијелци.

10. Норман Роквел - Молитва 46 милиона долара

На слици "Молитва" приказан је крцати ресторан у којем се истичу бака и унук повезани у молитви за столом који дијеле и са двојицом младића. Прије аукције процијењено је да ће слика достићи цијену од 15 до 20 милиона долара. Купац, који је на крају аукције издвојио чак 46 милиона долара, жели да остане анониман. Слика је поставила нови рекорд за америчко умјетничко дјело продато на аукцији.

9. Марк Ротко - Untitled (No. 11), 46,1 милиона долара

Уз Џексона Полока и Виљема Де Кенига, слика једног од најпознатијих посљератних америчких умјетника продата је за импресивну цијену на аукцији куће Кристи у Њујорку.

8. Жан Мишел Баскијат - Dustheads 48,4 милиона долара

Слика продата у Њујорку постала је најскупље умјетничко дјело америчког славног сликара, графитера и песника.

7. Рој Лихтенштајн - Жена са шеширом од цвијећа, 56,1 милион долара

"Осакаћена" верзија енглеске краљице врхунска је слика поп умјетника која је, очекивано, достигла и врхунску цијену на њујоршкој аукцији куће Кристи.

6. Енди Ворхол - Coca-Cola [3]',, 57,2 милиона долара

Можда изгледа као поједностављена ретро реклама за Coca Colu, али истовремено је и култно дjело водећег човjека поп арта, америчког сликара, дизајнера и филмаџије.

5. Џексон Полок - Number 19, 58,3 милиона долара

Иако је слика остварила 'пристојну' цијену на аукцији, не може ни издалека да се мјери са његовом сликом 'No. 5, 1948' која је на продаји 2006. замjенила приватне власнике за 140 милиона долара.

4. Џеф Кунс - Baloon Dog (Orange)', 58,4 милиона долара

Аукција не би била успjешна без барем једног примjерка Кунсових сјајних животиња-балона.

3. Енди Ворхол - Silver Car Crash (Double Disaster)', 105 милиона долара

Метални диптих димензија 2,43 пута четири метра настао је 1963., а изложен је само једанпут у посљедњих 26 година. Леву страну чини сериграфија састављена од 15 фотографија исте аутомобилске несреће. Монументално Ворхолово дјело постигло је нови рекорд када је ријеч о дјелима америчких умјетника, нарочито поп арта, саопштио Сотеби додајући како је почетна цијена била 60 милиона долара.

2. Франсис Бејкон - 'Три студије Лусијена Фројда', 142 милиона долара

Слика из 1969, триптих 'Три студије Лусијана Фројда' продата је у року од шест минута од почетка аукције у Њујорку, а непознати купац платио ју је нешто више од 142 милиона долара. Бејконов триптих приказује сликаровог пријатеља умјетника. Слике су понуђене у склопу постратне савремене умјетности у аукцијској кући Кристи, а цијеном су премашиле и славни 'Врисак' Едварда Мунка, продат за 120 милиона долара.

1. Пабло Пикасо, 'Сан', 155 милиона долара

Амерички колекционар Стивен А. Коен купио је славну слику Пабла Пикаса по рекордној цијени од 155 милиона долара. Челник америчке корпорације SAC Capital Advisors и славни мецена умjетности, откупио је слику од власника коцкарнице у Лас Вегасу Стивија Вина. Постигнута цијена највећи је износ новца који је један амерички колекционар икада платио за умјетничко дјело. Приказ Пикасове младе љубавнице Марие-Терезе Валтер, Коен је требало да откупи за 139 миллиона долара, али Вин је случајно својим лактом уништио слику и одлучио да је рестаурира. Коен је задржао високо занимање за платно па га је на крају и откупио иако је цијена нарасла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана