Најљепше ноте под ведрим небом

Александра Маџар
Најљепше ноте под ведрим небом

Бањалука - Господска улица испуњена нотама, случајним и намјерним пролазницима који су са истим узбуђењем уживали у музици на отвореном, раздраганост малишана, таленат извођача и ведро небо над Бањалуком из којег су, умјесто очекиване кише, падале најљепше композиције, обиљежили су Свјетски дан музике у нашем граду.

Овај пут недјеља није била тако обичан, већ специјалан дан, када влада музика, а за посебан угођај побринули су се професори и студенти бањалучке Академије умјетности, "Крајишки трубачи", Градски тамбурашки оркестар Бањалука и Удружење пјевача оперске музике "Фигаро".

Оперска дива и професор соло пјевања Дуња Симић каже да је у односу на претходну годину Свјетски дан музике протекао уз бољу посјећеност.

- То је свакако атракција за људе свих узраста. Што се тиче наступа на улици, нису идеални услови, али прилагођени су простору гдје се наступа. Имала сам осјећај да се извођачи добро осјећају. Студенти воле овакве наступе, они се радују, јер су оваква представљања донекле алтернативна, врло природна и спонтана - истакла је Симићева.

Сматра да би било одлично када би се сљедећи пут на мало другачији начин осмислио програм, па да се изводи блок џеза, блок рока и блок класике.

- Свјетски дан музике и код нас добија неку другу, позитивну димензију. Тужно је то рећи, али људи као да се буде из неког мрака, што нема везе са људима, већ са тим колико је то код нас мало дозирано - казала је Симићева.

Програм је почео у 18.30 часова, када су се представили студенти гитаре у класи Наташе Јокић, затим студенти Лауре Леваи-Аксин и мр Соње Чуле, који су показали своју виртуозност на флаути. За клавиром су били студенти из класе Сњежане Поповић-Вулета.

Квартет флаута "Флаутете" извео је класичан програм, али ипак прилагођен широј публици.

- Лијепо је што је Свјетски дан музике прерастао у традицију. То је на неки начин дан промоције, како Академије, тако и студената, уопште људи који се баве музиком - казала је флаутисткиња Марија Пилиповић.

А како то увијек бива, када се појаве трубачи, атмосфера је додатно загријана, па су многи и заплесали.

Публици су се представили и Градски тамбурашки оркестар, као и чланови Удружења пјевача оперске музике "Фигаро".

Дан у којем се слави музика, наравно, обиљежен је широм региона, као и у Београду, гдје је било припремљено много садржаја. Посебно се издвојио спектакуларни концерт познатог  виолинисте Немање Радуловића у препуном Студентском парку. Његовим наступом отворен је овогодишњи Београдски летњи фестивал - БЕЛЕФ.

- Нисам очекивао, ни моје колеге нису очекивале да вас видимо у оволиком броју. Хвала вам што сте дошли да прославимо Светски дан музике - рекао је Радуловић многобројној публици.

Концерт је почео обрадом познате пјесме групе "ABBA", "Man after midnight", а затим су слиједила дјела класичне музике, међу којима су били Вивалди и Шопен, а потом Радуловићеве композиције са посљедњег албума "Источно путовање".

Крај концерта обиљежио је нешто јачи рок фазон, уз електричну гитару и бубњеве. Публика је сваку нумеру поздрављала громогласним аплаузом и овацијама, а могли су се чути и узвици "Хвала, Немања".+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана