Најљепше ноте из срца поклањају публици

Мирна Пијетловић
Најљепше ноте из срца поклањају публици

Бањалука - Увијек је узбудљиво наступати са оркестром, поготово ако вам се прилика за то и не пружа често. Просто, осјетити уз себе толику силу звука која је у стању да произведе и најплеменитији пијанисимо.

Подијелила је своје емоције за "Глас Српске" сопран Албина Смајловић која ће, као један од солиста, наступити на Новогодишњем концерту Бањалучке филхармоније, који ће бити одржан сутра у 12 часова у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

- Много људи на једном мјесту који сарађују, у најљепшем смислу ријечи, и доносе другима и себи неколико тренутака чистог уживања. Радујем се предстојећем концерту исто као што сам се радовала првом 2011. године, када је, поред проф. Ванесе Кременовић, дириговала проф. Даринка Матић-Маровић, која ми се, признајем, посебно намјестила у мислима - истакла је ова умјетница, која иза себе има бројне наступе и признања за умјетнички рад.

Казала је да се искрено нада да ће Новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније добити статус традиционалног, да неће ниједну годину морати "прескочити" због финансијских заврзлама.

- То је оно што им желим. Такође, да се развију у јаку културну институцију, да имају подршку свих других државних институција, али још више публике, која ће у њиховим концертима моћи уживати чешће, с реномираним свјетским солистима - поручила је Смајловићева.

Као изузетну част да наступи са оркестром који поред свих недаћа и финансијских проблема опстаје и свим срцем свира публици истакла је и флаутисткиња Александра Копић, којој је такође указано повјерење да наступи на овом свечаном концерту.

- Посебно ми је драго што наступам поред солиста као што су Марија Шестић, Албина Смајловић и Роберт Лакатош. Верујем да ће публика уживати у одабраном програму, а ту су валцери, полонезе, познате арије и увертире - открила је неколико детаља из програма Копићева.

А концерт, према ријечима директора Бањалучке филхармоније Ивана Оташевића, публика, али и извођачи, с нестрпљењем очекују.

- Концертом, који ће директно преносити Радио-телевизија Републике Српске, желимо да честитамо грађанима празнике извођењем најпознатијих и најљепших композиција са репертоара свих свјетских оркестара. Наша мисија је да грађанима Српске представимо умјетничку музичку културу, те да као музичка институција активно учествујемо у културном животу РС - казао је Оташевић.

Он је нагласио да ће се као солисти представити Албина Смајловић, сјајан млади сопран из Бањалуке, Марија Шестић, која ће својим изузетним гласом уљепшати концертни програм, и млади виолиниста Роберт Лакатош, који је побиједио на "Сарасате" такмичењу 2015. у Шпанији и који је иначе најперспективнији млади музичар у региону и сарађује са врхунским солистима и диригентима.

Диригенти на концерту су шеф диригент Бањалучке филхармоније Ванеса Кременовић и познати диригент из Србије Весна Шоуц.

- Велика нам је инспирација чињеница да ће се на сцени наћи 60 музичара и да ћемо имати прилику да грађанима свирамо најпознатије композиције свјетски познатих композитора. Улаз на концерт је слободан, а за онај дио публике који не успије да дође до бесплатних улазница, спремили смо ЛЕД екран испред Банског двора, на којем ће моћи уживо да прате концерт - најавио је Иван Оташевић.

Новогодишњи концерт традиционално подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Влада Републике Српске, Кабинет предсједника Републике Српске, град Бањалука, те спонзори и донатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана