Најчитанија класична дјела

Александра Маџар
Најчитанија класична дјела

Бањалука - Иако су, како кажу многи, јесен и зима годишња доба када се заљубљеници у писану ријеч повуку у свој свијет књига и испод топлог покривача заплове морем слова, ово љето велики број Бањалучана дружио се са добром литературом.

Да су дане испуњене високим температурама, годишње одморе и слободно вријеме на мору или поред ријеке допуњавале добре књиге и хит издања потврдили су из Народне библиотеке Републике Српске, али и из бањалучких књижара у којима су запослени имали пуне руке посла.

- На наше велико изненађење овог љета читаоци су се вратили класицима, па су тражили дјела Фјодора М. Достојевског, Жака Превера, Стендала - рекла је координатор Универзитетског одјељења Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Данка Делић.

Да је овогодишњи добитник НИН-ове награде Александар Гаталица постигао велики успјех са романом "Велики рат" који је доживио шеснаесто издање, истакли су како из Библиотеке, тако и из бањалучке књижаре "Култура".

- Ни дјела домаћих писаца нису прошла незапажено. Чланови библиотеке читали су Гаталицу, Ивану Кузмановић, Драгана Великића, Наду Маринковић - казала је Делићева.

Веома тражена књига била је "А планине одјекнуше" америчког писца Халеда Хосеинија, аутора свјетских бестселера "Ловац на змајеве" и "Хиљаду чудесних сунаца".

- Веома читана била је књига "А планине одјекнуше", а поред ње никако не смијемо заборавити класике, које су овог љета нарочито куповали туристи - објаснила је Драгана Булаја из књижаре "Култура".

Наглашава да су љубитељи писане ријечи куповали велика дјела Иве Андрића, Меше Селимовића, Борислава Пекића, те да су "Тврђава" и "Тишине" биле међу најпродаванијим књигама.

Улични продавци

И улични продавци књига у Градишци имали су овог љета посла, али како кажу, највише захваљујући иностраним посјетиоцима.

- Од савремених домаћих аутора овог љета издвојила су се дјела Љиљане Хабјановић-Ђуровић, Жарка Лаушевића, али и "Рингишпил" Јелене Бачић-Алимпић - рекао је продавац Драган Цвијић из Градишке.

Како каже од страних дјела најчешће су куповали белетристику - романе, а најпродаванији су били "Ловац на змајеве" Халеда Хосеинија, те "Руска зима" Дафнија Калотаја.

М. В.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана