Најбољи суперзликовци

Агенције
Најбољи суперзликовци

Култни стрипови нису стекли такав статус само због главних јунака – суперхероја – већ дијелом и због одличних негативних ликова које памте цијеле генерације.

Суперзликовци су неријетко натпросјечно интелигентни, забавно саркастични и неодољиви у својим поразима, упркос томе што им се злоба крије у сваком погледу.

На таласу успјеха филма "Iron Man 3", заснованог на истоименом Марвеловом стрипу, часопис "Time" направио је листу најчувенијих стрип јунака коју у цијелости можете прочитати ОВДЈЕ. Ево нашег избора са те листе...

Џокер

Он поштује само један принцип, нихилизам. За њега је све само једна велика шала и ништа не узима за озбиљно.

Најстрашнији од свих зликоваца, вјероватно због невјероватно великог распона емоција које показује, од лудачких осмијеха до ништа мање лудачких, опсесивних повика. Стога ни не чуди што су га на великом платну бриљантно играле три сасвим различите глумачке величине: Цезар Ромеро, Џек Николсон и Хит Леџер.

Иако не постоји објашњење зашто је он тако зао, у филмским верзијама, баш као и у стриповима, одлично је приказана његова еволуција – од стилизоване хуље (Ромеро у филму из 1966.) преко убилачког вандала (Николсон у филму из 1989.) до несташног терористе (Леџер у филму из 2008.)

Лекс Лутор 

Суперзликовац који нема нарочите супер-моћи, мада се котира високо изнад просјека у категоријама интелигенције, сналажљивости и егоизма. Живот му је у младости спасао управо Супермен, који ће му, годинама касније, постати непријатељ број један.

Окружен оружјем и бројним незналицама, Лутор само прикрива своју несигурност којој нема мјеста јер је у више наврата показивао своју генијалност. Иако би са свим тим особинама могао да мијења свијет на боље, он је одлучио да посвети свој живот уништавању Суперменовог живота.

На филму су га у више наврата одлично дочарали Џин Хекмен у ранијим, и Кевин Спејси у новијим филмовима.

Жена-мачка 

Други зликовци могли су да сломе Бетменове кости и дух, али једино је она могла да сломи његово срце.

Једна од ријеткхим жена међу главним зликовцима, мистериозна и ватрена, Жена мачка је на пречац освојила читаоце и гледаоце. Да ли је у питању феминистичка осветница или увежбана секси крадљивица није ни битно, јер сваком својом појавом у транс баца армију фанова.

Такву особу на великом платну су могле да играју само велике жене које без проблема владају великим платном. Ли Мериведер, Мишел Фајфер и Ен Хатавеј одрадиле су одличан посао и одушевиле како публику, тако и критику. Једино је Хале Бери, играјући главну улогу управо у филму "Жена мачка" подбацила, баш као и цио филм.

Доктор Октопус 

Као и остали зликовци против којих се борио Спајдермен, др Октопус је такође један од оних научника који је несрећним случајем постао жртва својих експеримената.

Међутим, кроз све његове падове и успоне, кроз бројне злочине које је починио, овај зликовац водио се само својим научним, истраживачким духом, и лудачком жељом да успије на научном пољу и својим отркићима промени свијет.

Упркос непрекидном сукобу и великом непријатељству које врца на све стране, чини се да једино што Спајдермен жели јесте да дотакне душу др Октопуса, уколико је од ње ишта остало послије силних експеримената.

Мандарин 

Један од највиталнијих стрип јунака, када је у питању пребацивање на велико платно, свакако је Ирон Ман. У трећем наставку које се тренутно са великим успјехом приказује у биоскопима, један од главних зликоваца је Мандарин.

Он је доказ да су зликовци још страшнији када не постоји објашњење за њихову злобу у виду стереотипних траума из прошлости.

Иако је критика на први мах похвалила тумачење Бена Кингслија, вријеме ће показати да ли је он довољно "зао" да се нађе раме уз раме са поменутим суперзликовцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана