Најбољи романи пред читаоцима

Цвија Мркоњић
Најбољи романи пред читаоцима

Бањалука - Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева представио је јуче у Бањалуци пет најбољих романа из РС са прошлогодишњег конкурса "Златна сова".

Промовисана су дјела "Самац" Михајла Орловића, "Свечана пропаст вјечности" Миленка Стојичића, "Брод који није пловна лађа" Тихомира Левајца, "Збуњеност… или бајка о ничему посебном" Сергеја Мандића и "Дан без ноћи и ноћ без дана" Раде Димитријевића.

Директор Завода Раде Ристовић рекао је да је ове године на конкурс "Златна сова" стигао 81 рукопис и захвалио свим писцима који су се одазвали.

- Задовољство нам је што можемо покренути све оне који стварају. Ове године ћемо такође објавити три романа најбоље рангираних писаца који не добију награду. Свима нам је циљ да дођемо до квалитетних књижевних дјела - рекао је Ристовић.

Радо Димитријевић каже да енигматични назив његовог романа значи помрачење сунца, а прича, у којој није именован главни јунак, говори о самоубиству.

- Лик писца Бранка Ћопића био ми је мотив за ову тешку тему. Покушао сам да одгонетнем зашто људи дижу руку на себе - казао је Димитријевић.

Михајло Орловић је истакао да у свом дјелу говори о човјеку који жели да живи сам, али је суочен са кривицом коју му због тога намеће околина.

Млади писац Сергеј Мандић, коме је ово књижевни првенац, нагласио је да је књигу писао за све људе и генерације.

- Ријеч је о роману који говори о мањинама у друштву и сматрам да се у овом дјелу које изражава моје унутрашња осјећања свако може препознати - казао је Мандић.

Тихомир Левајац нагласио је да је срећан што је његова књига "објавила саму себе", а рекао је да је писао о српском народу.

Награде

Одлука о најбољем роману са овогодишњег конкурса "Златна сова" биће објављена 4. септембра, а писац тог дјела добиће десет хиљада марака и 100 примјерака књиге. Другу награду чиниће три хиљаде марака и 50 примјерака књиге за лауреата, а трећу двије хиљаде марака и такође 50 примјерака награђеног дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана