Најбољи филмови 2019. по избору магазина “Ролинг стоун”: “Ирац” Мартина Скорсезеа на првом мјесту

Александра Глишић
Најбољи филмови 2019. по избору магазина “Ролинг стоун”: “Ирац” Мартина Скорсезеа на првом мјесту

ЛОС АНЂЕЛЕС - Како се ближи крај године и полако почиње сезона додјеле филмских награда, тако и угледни свјетски медији објављују свој избор најбољих филмова у 2019. Магазин “Ролинг стоун” истиче да најбоља овогодишња остварења представљају живи доказ шта филм може да учини када се креативна енергија “пусти с ланца”. У десет најбољих уврстили су филмове великана попут Скорсезеа и Тарантина, али и појединих аутора чије вријеме тек долази.

1. “Ирац”

“Ролинг стоун” оцјењује да Мартин Скорсезе не само да је највећи живи амерички филмски стваралац, већ је и његов гангстерски еп “Ирац” најбољи филм године, и “неизбрисив сажетак једне врхунске каријере”. Снимљен у продукцији стриминг гиганта “Нетфликс”, “Ирац” је најскупљи Скорсезеов филм до сада, а врхунску глумачку екипу предводе Роберт де Ниро, Ал Паћино и Џо Пеши.

2. “Било једном у Холивуду”

Ко би се други, осим Квентина Тарантина, усудио да направи другарску комедију са убилачком породицом Менсон која вреба у позадини, питају се критичари овог магазина. Лист посебно хвали главне глумце - Леонарда Дикаприја и Бреда Пита којем дају шансе за првог “Оскара” у каријери. Показују и разумијевање за редитељево “преправљање” историјских чињеница.

3. “Паразит”

Ремек-дјело корејског редитеља Бонг Џун Хоа изгледа да лијечи аверзију Американаца према титловима, духовито запажа “Ролинг стоун” осврћући се на овогодишњег добитника “Златне палме” и несумњивог фаворита за “Оскара” за страни филм.

Како се истиче, “Паразит” почиње као комична друштвена сатира о класама да би прерасла у хорор о паразитској природи похлепе.

4. “Брачна прича”

Драма Ное Бомбаха, још један драгуљ у “Нетфликс” продукцији, доноси нам призоре из брака које не можете да не схватате лично, пише у тексту о најбољим филмовима. Адам Драјвер и Скарлет Јохансон бриљирају у главним улогама, а филм ће вас натјерати да се смијете, и да плачете, понекад у исто вријеме, наводи амерички магазин.

5. “Мале жене”

Од осам екранизација романа Лујзе Меј Алкот, овогодишње остварење редитељке Грете Гервиг је најбоље до сада, сматрају у магазину “Ролинг стоун”. Ријеч је о узбудљивом дару од филма који слави женску независност у било којој епохи.

6. “1917”

Моћно и снажно достигнуће на сваком нивоу. Редитељ Сем Мендес и директор фотографије Роџер Дикинс успјели су да сниме узбудљив филм о Првом свјетском рату, у једном непрекидном кадру (или су бар успјели да тако изгледа), наводи магазин. Напети ратни филм, по многима најбољи у том жанру још од Спилберговог “Спасавања редова Рајана”, држаће вас прикованим за ивицу сједишта од почетка до краја, гарантује амерички магазин.

7. “Зец Џоџо”

 Комедија уплетена у трагедију новозеландског редитеља Таике Ваититија, говори о десетогодишњем Џоџоу који покушава да помири свје чланство у Хитлер југенду са чињеницом да његова мајка истовремено крије јеврејску дјевојчицу. Ваитити вјерује да ће путовање његовог младог јунака ка емпатији, такође бити и наше, а у свијету који је још пун злочина из мржње, надајмо се да је у праву, пише “Ролинг стоун”.

8. “Унцут Гемс”

У узбудљивом трилеру браће Сафди, Адам Сендлер глуми њујоршког драгуљара који ризикује свој живот због ријетког опала, кладећи се на све или ништа. Када не глуми будале, Сендлер разваљује, закључују критичари.

9. “Опроштај”

 Дирљив филм редитељке и сценаристкиње Лулу Венг о културолошким разликама, говори о Били, младој Њујорчанки кинеског поријекла, која путује у домовину како би се опростила од баке на самрти. Кинески обичај, међутим, налаже да се баки обољелој од рака никако не смије рећи да умире, због чега фамилија организује фиктивну свадбу као параван за породично окупљање.

10. “Џокер”

 У издању које ће се проучавати деценијама, Хоакин Финикс игра неуспјешног комичара Артура Флека који постаје брутални осветник, подсјећа “Ролинг стоун” на један од највећих хитова ове године. Финикс и редитељ Тод Филипс погађају срж контроверзи о насиљу, наводи лист, истичући да “Џокер” црпи инспирацију из филмова Мартина Скорсеза, попут “Таксисте” или “Краља комедије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана