Најбоље књиге у 2014. по Њујорк тајмсу

Танјуг
Најбоље књиге у 2014. по Њујорк тајмсу

Утицајни лист Њујорк тајмс саставио је листу 10 најбољих књига 2014. године на којој су се нашли романи о Другом свјетском рату, путовању Маргарет Мид у Нову Гвинеју, биографија биографа Пенелопе Фицџералд и књига о мировном споразуму између Израела и Египта.

Када је ријеч о фикцији, пет романа је ушло у избор Њујорк тајмсових уредника.

Роман "All the Light We Cannot See " Ентонија Доера је прича о два лика чији се путеви укрштају током Другог свjетског рата - сирочета генијалца кога нацисти регрутују и слијепе Францускиње која се придружује Покрету отпора.

"Dept.of Speculation " Џени Офил је роман сачињен од фрагмената, обсервација, медитација и различитих тачака гледања на брак који се распада.

"Euporia" Лили Кинг је роман о путовању антрополога Маргарет Мид до Нове Гвинеје са другим супругом и како је тамо упознала трећег.

Роман "Family Life" Ахила Шарме је полуаутобиографска прича о индијским имигрантима у Квинсу.

"Redeployment" Фила Клеја је, сматра уредништво NYT, брилијантна колекција прича коју је написао бивши маринац који је служио у Ираку и која показује шта се дешава када се млади, тешко наоружани Американци сукобе са страном земљом коју не разумију.

Када је ријеч о другим жанровима, на листи 10 најбољих наслова 2014. нашали су се графички мемоари Роз Част "Can't we talk about something more peleasant?"

Ту је и књига Еуле Биш "On Immunity: An Inoculation " која је опчињавајућа мjешавина мемоара, научног новинарства и књижевне критике и прича о њеним искуствима као младе мајке и страха од вакцинације дјетета.

"Penelope Fitzgerald: А Life" Хермионе Ли је прича о енглеској списатељици и биографу коју је написала ауторка биографија о Вирџинији Вулф, Вили Картер и Идит Вортон.

"The Sixth Extinction: An Unnatural History " Елизабет Колберт је извjештај о насилном судару цивилизације и еко система наше планете.

Књига Лоренса Рајта" Thirteen Days in September: Carter, Begin, and Sadat at Camp David" је прича о 13 дана у Камп Дејвиду 1978. када су Анвар Садат, Менахем Бегин и Џими Картер склопили мировни договор између Израела и Египта који је и данас једно од најутицајнијих дипломатских достигнућа када је ријеч о блискоисточном сукобу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана