Награђени романи и историјске едиције перјанице смотре Гласовог сајма књиге

Александра Глишић
Награђени романи и историјске едиције перјанице смотре Гласовог сајма књиге

Бањалука - Читај да би живио, говорио је славни писац Гистав Флобер, а сви који су се зажељели нових прича моћи ће да нађу много занимљивих књига на 22. међународном сајму књиге у Бањалуци који ће бити одржан од 12. до 18. септембра.

Поштоваоци писане ријечи имаће прилику да се сусретну са капиталним издањима водећих издавачких кућа из региона које као и претходних година на сајам у организацији "Гласа Српске" долазе са богатом продукцијом. У Спортској дворани "Борик" биће најновији наслови свих жанрова, као и стручна литература и школски уџбеници.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево на сајму ће обиљежити 25 година постојања, али и пети рођендан награде за најбољи необјављени роман "Златна сова".

- Додјела награде "Златна сова" биће 14. септембра у Банском двору Културном центру. Сљедећег дана у Спортској дворани "Борик" организоваћемо и сусрет читалаца са награђеним књижевницима који ће потписивати своје романе - каже портпарол Завода Дејан Керлета.

На штанду Завода биће изложени нови уџбеници, али и бројни наслови из области белетристике.

- Сигурни смо да ће највише пажње бити усмјерено на роман "Гласови са границе" Анђелка Анушића, који је прошлогодишњи добитник "Златне сове", као и на дјела актуелних лауреата - рекао је Керлета.

Издавачка кућа "Пчелица" из Чачка у Бањалуку стиже са великим бројем нових издања.

- Акценат стављамо на едицију "Српски великани" коју смо покренули прошле године, а сада је заокружујемо новим насловима. Поред књига о Вуку Стефановићу Караџићу и Николи Тесли, које смо раније објавили, сада смо едицију употпунили причама о животу и раду Михајла Пупина, Јована Цвијића, Јосифа Панчића, Милутина Миланковића, Исидоре Секулић, Надежде Петровић, Стевана Мокрањца - испричала је уредник у Издавачкој кући "Пчелица" Бојана Јовановић.

Додаје да су све књиге из ове едиције допуњене документарном грађом и да их красе илустрације Игора Крстића.

- Припремамо и нову едицију "Векови српске писмености", почевши од деветог века, од Ћирила и Методија. Желимо да најмлађима приближимо оно што је битно, да виде какве је све промене азбука имала кроз векове како би упознали важне моменте у развоју наше писмености - казала је Јовановићева.

Међу дјелима која ће бити изложена на штанду "Пчелице" издваја романе Угљеше Шајтинца и Гордане Тимотијевић.

Београдски "Креативни центар" припремио је бројне наслове намијењене свим узрастима, као и школску литературу.

- Од нових издања издвајамо два нова романа домаћих ауторки - нови роман за тинејџерке Јасминке Петровић "Све је у реду", као и нову књигу Весне Алексић за основце и њихове родитеље "Крокодил пева", која је овог лета понела награду за најбољу дечју књигу на Међународном сајму књига "Трг од књиге" у Херцег Новом - рекла је Јована Стошић из "Креативног центра".

Најмлађе ће обрадовати едицијом "Школице" састављеном од шест књига које у потпуности одговарају узрасту и потребама дјеце од прве до шесте године. Ријеч је о едицији која је добила награду за унапређење дјечијег издаваштва на Међународном сајму књига у Подгорици.

- Ту је и нова едиција за предшколце "Забавни свет геометрије" која се налази у најужем избору за награду за најбољи европски уџбеник на Сајму књига у Франкфурту. Не смемо заборавити ни нову књигу из наше историјске едиције "Овако се живело - Српски манастири у средњем веку" ауторке Весне Бикић - казала је Стошићева додајући да на сајам долазе са великим бројем романа, едукативних радних свезака за различите узрасте, као и приручника за родитеље, васпитаче и наставнике.

Хитови

- На Сајму књиге у Бањалуци посетиоци ће моћи да се упознају са готово комплетном продукцијом "Вулкан" издаваштва. Издвајамо дечија издања и едукативне књиге, имајући у виду да је недавно почела школска година. Наравно, одрасли посетиоци ће се највише обрадовати највећим светским хитовима попут: "Стан у Паризу" - Гијом Мусо, "Ноћна смена" - Стивен Кинг, "Светац, сурфер и директорка" - Робин Шарма, "Холкрофтов пакт"- Роберт Ладлам, "Завера судњи дан" - Сидни Шелдон итд - каже портпарол београдског "Вулкан" издаваштва Марија Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана