Награђени роман представљен у Бањалуци

ГС
Foto: Мондо

Промоција романа "Послије забаве" књижевника Стеве Грабовца, а у издању бањалучког "Имприматура" одржана је вечерас у препуном Изложбеном салону Народне и универзитетске билиботеке Републике Српске (НУБ РС).

Промоција је одржана поводом признања које је Грабовац недавно добио, НИН-ове награде за најбољи објављени роман у 2023. години.

"Најчешће ме питају какве су емоције и импресије, још се све слијеже. Нисам очекивао и нисам био сигуран кад су ме звали, помислио сам да ме зову из техничких разлога. Не пишу се књиге због неких награда и очекивања, ја сам тамо отишао растерећен. Прва ствар која ми је пала на памет је да су на том мјесту прије мене били Меша Селимовић, Данило Киш, мноштво аутора. Много ми је требало да процесуирам да сам у друштву тух људи, та спознаја је било нешто што ме баш омлатило и једини прави осјећаји које имам", рекао је Стево Грабовац, преносе Независне.

Поред аутора, на промоцији су говорили издавач Борис Максимовић и књижевница Тања Ступар Трифуновић.

"Сви смо пуни емоција и надам се да ће сво вече бити у том тону. Желим да честитам Стеви на одличном роману и награди, ово је велики празник за све нас и прослава књижевности. Драго ми је што сте вечерас ту и што показујете да вам је књижевност итекако важна", рекла је Тања Ступар Трифуновић.

Грабовац је рођен у Славонском Броду, а живи и ради у Бањалуци. Објавио је збирку пјесама "Станица непостојећих возова", а његов први роман "Мулат албино комарац" (2019. година) био је у најужем избору за НИН-ову награду.

"Још са Стевином првом књигом сам се осјећао као да ме ударио гром. Стил је јако лијеп, занимљива тема, књига која те растави на саставне дијелове. Овај роман је све то, само још више иако нисам вјеровао да је то могуће. Ово су књиге које су у стању да покрећу велике промјене", рекао је Борис Максимовић.

"И у овом роману ('Послије забаве') читалац ће препознати све оно што Стеву Грабовца чини јединственим регионалним писцем - једноставни, а велики лиризам, бескрајно срце, мисаона ширина да се свака ствар освијетли прије но што се осуди, неспособност да се човјек зароби у малодушност и ускогрудост ратних и постратних наратива. Стево Грабовац је још једном успио изговорити све наше туге, мисаоне ћорсокаке, љубави и усамљености, с онаквом искреношћу и непретенциозношћу, с онаквом лакоћом израза коју је лакше неголи објаснити", наведено је из издавачке куће "Имприматур" која је објавила роман "Послије забаве.

Стево Грабовац први пут за медије у Српској након освајања НИН-ове награде: Живимо у ери притиска да треба мислити позитивно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана