Награђена три филма студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци: Младост и образовање највећи потенцијал Српске

Илијана Божић/агенције
Награђена три филма студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци: Младост и образовање највећи потенцијал Српске

БАЊАЛУКА – Филмови студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци “Брзи”, “Иста стара прича” и “Шта сањам сањам а шта ми се (не) догађа” награђени су на конкурсу Кинотеке Републике Српске.

Конкурс је реализован у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци, а  уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Након објаве овогодишњих побједника, премијерно су приказани филмови награђени на конкурсу прошле године. Остварења су представљена у уторак навече у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци. У питању су студентски филмови “Кућа има рогове” у режији Стефана Томића, “Атанасија” у режији Бошка Крљаша и “Кад јутро сване” у режији Кармен Обрдаљ.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић истакла је да вјерује да ће приказани филмови имати и фестивалски успјех, јер су они прилика за афирмацију  младих талената и представљање њиховог рада широј јавности.

- С циљем постизања високог квалитета умјетничке продукције и професионализације, иницирали смо сарадњу између Кинотеке РС и Академије умјетности да би се пружила институционална подршка талентованим студентима - рекла је Ђаковићева.

Према њеним ријечима кинематографија Српске је још у повоју, а наш највећи потенцијал је млад и школован кадар којем треба пружити прилику за афирмацију, те је због тога овај пројекат значајан из више разлога.

- Студентима је пружена могућност да прођу кроз све фазе стварања филма као што су писање сценарија, презентација у заказаном термину пред “продуцентима”, који су у овом случају комисија састављена од стручњака из области филма. Дата им је могућност да на тај начин стекну драгоцјено искуство, а обезбијеђена им је и финансијска подршка - објаснила је Ђаковићева.

Захвалила је Кинотеци РС у Академији умјетности за сарадњу и спремност да активно учествују у реализацији оваквог пројекта, јер без њих то не би било могуће. Подсјетила је да је Министарство за ове филмове обезбиједило и одређене награде.

Истог дана, публика је у ГП “Јазавац” имала прилику да погледа и три студентска филма студената треће године катедре за филм и телевизију “Милкшејк и продужена” у режији Вука Пијетловића, “Док смо били ту”, Виктора Костића и “Фасада” у режији Андреја Зрнића.

Центар

Влада РС основала је Центар за развој и унапређење кинематографије РС осмог априла ове године. Тиме је пружена подршка домаћим ствараоцима, али и сарадњи са страним продуцентима, те подршка за израду  стратешких докумената и развојних програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана