Награда Златни сунцокрет за роман Милице Вучковић

Танјуг
Foto: Agencije

НОВИ САД - "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском језику у 2021. години добила је Милица Вучковић за роман "Смртни исход атлетских повреда" у изадњу Буке, а награда ће јој бити уручена 25. фебруара на свечаности у Београду, саопштила је данас компанија Витал.

Како је наведено, Вучковић је 25. Виталову награду, која се додељује у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, добила већином гласова жирија ког су чинили председник Владимир Гвозден, Драган Јовановић Данилов и Драган Бабић. Гвозден и Јовановић су гласали за Вучковић, док се Бабић определио за збирку прича Данила Лучића "Сазревање модрица", а у ужем избору за "Златни сунцокрет" били су и песничка збирка "Уради сам" Дејана Алексић, "Шпанска чизма" Владимира Копицла и научно-публицистичка књига "Агон и меланхолија: живот и дело Милоша Црњанског" Горане Раичевић.

"Међу успелим књижевним остварењима у овој години у различитим жанровима, роман ''Смртни исход атлетских повреда'' се издваја због смелости да се отисне у сфере врло сложених питања структура и вредности нашег света у којем су улоге унапред расподељене, а одговорности су, као по некаквој нужности, увек или превише често пребачене на погрешне адресе", каже се у одлуци. Жири је оценио да је, као у приповеци "Злостављање" Иве Андрића, "посебна врлина Вучковић велика моћ стварања напете атмосфере унутар које јунакиња доживљава низ мучних искустава".

"Роман у најбољим тренуцима дотиче суштинско питање затрованих односа међу људима. Како је могуће да се тако нешто упркос свим рационалним аргументима и многобројним ''мудрим'' саветима догађа? Где је граница препознавања насиља и манипулације и у којој тачки је могуће прекинути процес постајања жртвом?", навео је жири. Како је оцењено, читалац ће у роману Вучковић наићи на "заводљиво штиво које ће уздрмати окамењене представе", а у просечној јунакињи, која је смештена унутар туробне свакодневице Београда и гастарбајтерског излета у Немачку, "препознаћемо нешто блиско, већ виђено, гласове у нама и око нас које потискујемо, одбацујемо и, у срећним случајевима, превазилазимо".

"Пред нама је снажна, уверљива, директна и провокативна прича без илузија, у првом лицу у којој је одбачена свака патетика. ''Смртни исход атлетских повреда'' је другачија књига једне помаљајуће романескне књижевности која се исписује са свешћу о пропасти свих утопија", оценио је Виталов жири. Вучковић је завршила сликарство на Факултету примењених уметности у Београду, где брани докторат и ради као сарадник, а до сада је као псисатељица објавила збирку кратких прича "Рој"(2014) и роман "Болдвин"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана