Награда "Захарије Орфелин" за књигу "100 лица столица"

Срна
Foto: Агенције

НОВИ САД - Збирка прича "100 лица столица" ауторке Јасминке Петровић у издању куће "Креативни центар" освојила је другу награду "Захарије Орфелин" за Најљепшу књигу на Међународном сајму књига у Новом Саду, саопштио је издавач.

Награда је додељена у сриједу на великом сајму писане рјечи који је почео 3. марта, а завршава се вечерас у Новом Саду, Европској престоници културе 2022. О наградама је одлучивао жири у саставу: предсједник Марија Ристић и чланови Мирко Димић и Драган Којић. Стручни жири оцјењивао је ликовни и графички изглед књиге, умјетнички и ликовни утисак, ликовну и графичку опрему књиге, ниво занатског и штампарског изгледа књиге.

Графичко обликовање и илустрацију на корицама урадио је Душан Павлић, а књигу су илустровала чак 22 умјетника. Позната збирка прозе “100 лица столица” објављена је у едицији “Различак” издавачке куће “Креативни центар” из Београда.

Пред млађим читаоцима популарне списатељице за децу Јасминке Петровић је необична књига чија је главна јунакиња нико други до - столица. Јасминка Петровић тренутно је актуелна са филмом "Лето када сам научила да летим"који је снимљен према њеном истоименом роману, у режији Радивоја Раше Андрића.

Остварење бележи велики успех у биоскопима, а улоге тумаче, између осталих - Олга Одановић, Жарко Лаушевић и малена девојчица у главној роли - Клара Хрвановић. Такође, према њеном роману "О дугмету и срећи" снимљен је филм "Злогоње" (2018) Рашка Миљковића, у коме су играли - Јелена Ðокић, Бојан Жировић, Милутин Милошевић, и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана