Награда Задужбине Петар Кочић Журићу и Рисојевићу

Срна
Награда Задужбине Петар Кочић Журићу и Рисојевићу

Београд - Награда "Кочићево перо" за зиму 2016. године за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, припала је Вулету Журићу за књигу "Република Ћопић", рекао је данас Никола Вуколић предсједник Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд", која додјељује ту награду.

Вуколић је пред уручење награде у Вуковој задужбини у Београду навео да је аутор књиге описао живот Бранка Ћопића у девет поглавља - девет офанзива.


"Ћопић је у свом литерарном опусу стигао до жОсме офанзивеж, у којој је након седам претрпљених погрома крајишки човјек најзад стигао у свој нови завичај, у питомини војвођанског пејзажа, а девета је само његова, лична офанзива, офанзива суочавања са најинтимнијим дијелом свога бића, јунаштвом да се и умре по властитом избору, слободан и без страха", навео је Вуколић.

Поводом 100 година од смрти Петра Кочића и 100 година од рођења Бранка Ћопића лауреат Вуле Журић /из Сарајева/ рекао је да међу народом никада није престало интересовање за оним што су та два писца оставила за собом.

Он је додао да му је награђени роман у знаку Ћопића, а за филм /режисера/ Горана Марковића, који ће публика ускоро гледати, написао је сценарио о Кочићевој мученичкој смрти.

Овогодишњу награду "Кочићева књига" за цјелокупно књижевно стваралаштво, коју, такође, додјељује Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" припала је бањалучком књижевнику Ранку Рисојевићу.

Вуколић је навео да је Рисојевић, и кад се обраћа интелектуалној елити и када пише за дјецу, једнако интересантан, готово увијек нов и на свој начин оригиналан.

"Оно што сам данас видео у књижарама у Београду није оно што мене интересује као читаоца. Сви смо ми /писци/ реалисти и тражимо неку реалност коју нико до тада није открио. То је непрекидно гледање, трагање и подсјећање на оно што је запостављено, на заборављене ликове ..," рекао је новинарима Рисојевић, који је "Кочићево перо" добио прије 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана