Награда за животно дјело "Лонгин" припала Браниславу Тодићу

Срна
Награда за животно дјело "Лонгин" припала Браниславу Тодићу

ПОДГОРИЦА - Ликовна колонија "Видовдан 2021" у Грачаници одлучила је да награду за животно дјело "Лонгин" додијели истакнутом српском историчару умјетности Браниславу Тодићу из Београда, за свеукупно стваралаштво из области историје умјетности.

"Ценећи изузетни рад, познавање, љубав и сведочење уметничке, државне, духовне и националне истине, одлучено је да ове године када прослављамо седамсто година од подизања Манастира Грачанице и исто толико од смрти њеног ктитора, Бранислав Тодић, као врсни стручњак, брижан чувар старина, један од водећих и наистакнутијих историчара уметности, као и најбољи познавалац сликарства и историје Манастира добије награду Лонгин", наводи се у образложењу жирија.

Награда за младе ствараоце "Димитрије Поповић" припала је Тамари Осмајлић из Берана, која је академски сликар, наводи се у саопштењу из Дома културе "Грачаница".

Један од чланова жирија Небојша Јевтић написао је у предговору каталога да су на овогодишњој колонији стварали умјетници чија је потреба за умјетничким изражавањем дубоко проткана кроз њихову природу и карактер. "Окружење, друштвене прилике на Косову и Метохији, година јубилеја, амбијент реновиране Галерије Дома културе Грачаница, са великим платнима Милоша Шобајића у њој, утицали су свакако на актуелност продукције и њено неуморно трагање, истраживање и реаговање на суровост садашњице. Слике показују да питање слободе не зависи од преовлађујућег културног и политичког модела, него од нашег става, пристајања или непристајања", навео је Јевтић.

Изложба радова и уручење награда биће одржано се у Галерији Дома културе "Грачаница" сутра од 20.00 часова. Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе и информисања Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Скупштина града Приштина и општина Грачаница. Умјетнички савјет и жири за додјелу ликовних награда "Лонгин" и "Димитрије Поповић" за ову годину радио је у саставу професора мр Петар Ђуза, мастер сликарка Маје Тодић и историчара умјетности Небојше Јевтића.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана