Награда „Стражилово" за укупно пјесничко дјело Андреју Јелићу Мариокову

Срна
Награда „Стражилово" за укупно пјесничко дјело Андреју Јелићу Мариокову

БЕОГРАД - Овогодишња књижевна награда "Стражилово" за укупно пјесничко дјело припала је српском пјеснику Андреју Јелићу Мариокову /71/, а за најбоље књиге објављене у Бранковом колу пјесникињи Љиљани Павловић Ћирић за збирку поезије "Вез" и младом пјеснику Димитрију Николићу за првенац "Сентименталитет".

Одлуку о наградама донио је жири у саставу Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Растко Лончар, саопштено је данас из Бранковог кола. Андреј Јелић Мариоков, који живи у Београду и Ваљеву, је послије прве објављене збирке "Раних годова траг" из 1977. године, објавио петнаестак књига поезије.

"Песник родољубиве искре, са свевидећим оком урођеног талента, јавља се и као непоткупљиви тумач савременог света и критичар људских странпутица. Без песничке речи, по стваралачким увидима Андреја Јелића Мариокова, распети савремени човек не може доживети пуноћу егзистенцијалног смисла пред искушењима пролазног живота и света", навео је жири.

Љиљана Павловић Ћирић /40/ која живи и ради у Варварину и Сталаћу, добила је награду "Стражилово" за шесту књигу поезије "Вез", која доноси "огрлицу густих бајалачко-гонетајућих минијатура" и ред дужих пјесмама у звуку и метру српског народног лирско-епског блага.

Књига "Вез" Љиљане Павловић Ћирић доноси поезију која жели на оригиналан начин да интерпретира српску баштину, са много стваралачке радости и игре. Жири наводи да пјесник и пијаниста Димитрије Николић /21/на траговима Милана Дединца и Бранка Миљковића, "лута за песмом и женом" откривајући сопствени поетички угао у изазовној умјетничкој авантури.

Међу досадашњим добитницима награде су Перо Зубац, Крстивоје Илић, Данко Поповић, Луко Паљетак, Слободан Павићевић, Драшко Ређеп, Војислав Деспотов, Божидар Мандић, Анђелко Анушић, Тодор Бјелкић, Ранко Чолаковић, Драгослав Дедовић, Валентина Милачић, Александра Мариловић, Борис Лазић, Милан Ракуљ и други.

Овогодишња награда "Стражилово" свечано ће бити уручена 9. септембра, код споменика Бранку Радичевићу на Стражилову, у оквиру 52. Бранковог кола, које ће трајати од 8. до 18. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана