Награда Стеван Сремац Љубици Арсић

Танјуг
Награда Стеван Сремац Љубици Арсић

Београд - Награда "Стеван Сремац" за најбољу прозну књигу у 2015. години додјељена је Љубици Арсић за роман "Рајска врата" у издању "Лагуне", саопштило је данас Српско књижевно друштво.

Већином гласова одлуку је донио жири у саставу: Васа Павковић (предсједник), Александар Гаталица и Снежана Милосављевић Милић, који је оцијенио да роман "Рајска врата" потврђује чињеницу да је Љубица Арсић један од најагилнијих и најквалитетнијих прозних писаца.

"Смјештајући збивања свог најновијег романа у Фиренцу и Београд, Љубица Арсић је живо и убједљиво приказала двије културе и два цивилизацијска обрасца. Бавећи се веома ризичним жанром љубавног романа, она је снагом ерудиције и талента учинила оно што се сматра тешко достижним, помирила је укус најстроже критике и доста широке публике", констатовао је жири.

Вјечита тема љубави у "Рајским вратима" је, према мишљењу жирија, приказана у изразито савременом контексту. У ужи избор за награду ушле су и књиге "Црвени пресек" Лауре Барне, "Анђео атентата" Светислава Басаре, "Слатка је музика" Драгана Лакићевића и "Есторил" Дејана Тиага Станковића.

Жири је ове године разматрао више од 100 приспјелих романа и збирки прича. Љубици Арсић ће награда бити уручена током трајања манифестације "Дани Стевана Сремца" која се одржава у Нишу у новембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана