Награда “Станислав Лем” Сави Дамјанову: Признање неуморном хроничару фантастичног

Б.П.
Награда “Станислав Лем” Сави Дамјанову: Признање неуморном хроничару фантастичног

НОВИ САД - Књижевник и књижевни теоретичар Сава Дамјанов добитник је награде “Станислав Лем” коју ИКЦ “Соларис” додјељује за фантастику у књижевности од 2015. године.

Жири у саставу Илија Бакић (предсједник), Саша Радоњић (писац) и Бранкица Ђукић (директорица ИКЦ “Солариса”) је донио једногласну одлуку да овогодишњи лауреат буде Дамјанов, за којег кажу да је изузетна појава на српском литерарном небу у обје своје инкарнације, као научник и као списатељ.

Научник Дамјанов је био и остао посвећен истраживању историје српске литературе из визуре мање запажених и проучаваних тематско-значењских слојева какви су фантастике и хумор, а преко којих се, до њега, углавном овлашно и незаинтересовано прелазило.

Својим стручним радовима Дамјанов је аргументовано доказао да је теза о историји српске литературе као историји реалистичке литературе, најблаже речено, једнострана па чак и тенденциозна. 

Фантастика у својим руралним и грађанским варијантама, као и хумор, шала, каламбур, еротика и комика константно су и субверзивно нагризали устаљене слике литерарно уређене стварности.

Значајан сегмент рада Саве Дамјанова је и антологијски рад у којем је још од 1994. сагледавао и процјењивао савремену постмодерну фантастику раме уз раме уз алтернативну-жанровску.

Овај храбри спој текуће главнотоковске и жанровске литературе постаће професоров манир настављен десет година касније новом антологијом и крунисан импозантним прошлогодишњим “Надземљем оностраног” антологијом нове српске фантастике, којом се отвара нова страница у цјеловитом третирању српске прозе.

Церемонија уручења награде биће уприличена на Сајму књига у Београду крајем октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана