Награда “Пегаз” ауторима из Српске Ковиљки Гавриловић и Слободану Врховцу

Срна
Награда “Пегаз” ауторима из Српске Ковиљки Гавриловић и Слободану Врховцу

БЕОГРАД - Књижевна омладина Србије обиљежила је вечерас у Руском дому у Београду 50 година постојања, а у оквиру свечаности поводом великог јубилеја уручене су и награде “Пегаз” за 2020. и 2021. годину.

Међу награђенима у пет категорија је и двоје књижевника из Републике Српске - Ковиљка Гавриловић са Пала и Слободан Врховац из Бањалуке.

Гавриловићева је добила награду “Пегаз” за 2021. годину у категорији збирка кратких прича за дјело “Сокаком до успомена”, књижевни првенац рођене Сарајке која са породицом живи на Палама.

“Занимљиво је да сам са 62 године добила награду Књижевне омладине Србије. То је нешто што ме посебно радује. Читав живот сам помало писала, а први пут сам се усудила да објавим књигу и за њу сам добила награду”, рекла је Гавриловићева након што јој је уручено признање.

Она је најавила да у наредном периоду планира неколико промоција, а прву ће одржати у Културном центру на Палама 14. децембра.

Гавриловићева је истакла да је почаствована што је вечерас била у друштву књижевних великана попут Матије Бећковића, додајући да има диван осјећај што је добила награду куће која може да се такмичи са највећим издавачима у Србији и што јој је то признање припало на 50. рођендан Књижевне омладине Србије.

Бањалучанин Слободан Врховац награђен је за збирку поезије “Био сам свједок у времену”, али је био спријечен да дође по признање.

Награде “Пегаз” додијељене су у пет категорија за ову и прошлу годину, јер 2020. свечано уручење признања није одржано због пандемије вируса корона.

Добитницима награда, међу којима је много младих писаца, и званицама на обиљежавању 50. рођендана Књижевне омладине Србије обратио се академик и пјесник Матија Бећковић.

Нагласивши да је поласкан позивом да говори на оваквој светковини, Бећковић је поручио да се, у вријеме када је важније на којем се језику говори него то што се прича, поезија и даље пише на матерњем језику.

“Поезија данас проширује своје садржаје на нове територије, за које није знала. Ми у Србији имамо поплаву песништва. Без патње нема уметности, а маргина и беспарица увек пружају шансу да се нешто каже”, рекао је Бећковић.

Он је младим књижевницима поручио да не одустају ако су прави и да се не предају ако имају за шта да се боре.

Честитке поводом 50. рођендана њихове куће, предсједнику и главном и одговорном уреднику Књижевне омладине Србије Верици Секерирски и сарадницима, упутили су књижевници Дарко Којић и Бобан Адамовић, истичући да су и њих двојица дио породице пошто им је прва и сва остала дјела објавила управо ова издавачка кућа.

Свечаности су присуствовале глумице Ева Рас и Ива Штрљић, која је рецитовала “Татину песму”, пјесника Мирослава Мике Антића.

Књижевна омладина Србије основана је 1971. године и од тада слови за институцију која даје шансу младим и перспективним ауторима и његује искључиво домаћу књижевност.

Ријеч је о кући која је објавила прва књижевна дјела и радове познатих писаца, међу којима су Давид Албахари, Светислав Басара, Исидора Бјелица и Милован Данојлић, као и чувени неуропсихијатар и академик Владета Јеротић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана