Награда "Милош Црњански" Дејану Алексићу за роман "Петља"

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Угледна књижевна награда која носи име великог српског писца Милоша Црњанског а коју додељује истоимена Задужбина, ове године припала је Дејану Алексићу за дебитантски роман "Петља", саопштили су из Задужбине Милоша Црњанског.

Жири у саставу проф. Мило Ломпар (предсједник), проф. Бојана Стојановић Пантовић и проф. Слађана Јаћимовић једногласно је награду "Милош Црњански" која има бијенални карактер доделио Алексићу који је превасходно присутан у савременој књижевности као песник и стваралац књижевних дела за децу. За Дејана Алексића награда "Милош Црњански" је посебна по много чему:

"Почев од чињенице да носи име једног од највећих књижевника нашег језика, па до правила да се додељује ауторима за прву књигу из одређене књижевне области у којима се остваривао и сам Црњански" Ова награда за добитника представља неку врсту формалног признања у дебитантском литерарном подухвату.

"Без обзира на то што моје име није непознато у културној јавности, првенствено у песничким круговима и оним око књижевног стваралаштва за децу, ово је први пут да неку награду добијам као прозни писац. Ова награда је на најбољи начин затворила круг његовог досадашњег трајања. То ме свакако чини задовољним, донекле и охрабреним. Нисам сигуран хоће ли се и како све поменуто одразити на моје стваралачке планове, али свакако ми прија уверење да моје испловљавање у приповедачке воде није било с робинзоновским исходом" каже Алексић.

Приповедана гласом младе бунтовне жене, распете између пољуљаних вредносних ставова и трагања за самоостварењем, "Петља" је снажна и узбудљива прича која нас води кроз лавиринте скучених животних избора, која често доводи до коренитог преиспитивања и преображаја личности. Непристајање да се буде оно што од нас направе други основни је мотивациони покретач поступака главне јунакиње.

Бјежећи од сопствене судбине, Дина је, усљед своје накриве нарави и отпора према конвенцијама, после једног сукоба са граничном полицијом завршила у грчком затвору. Чекајући да буде превезена у суд, она се присећа свих оних преломних тренутака у животу који су је посредно или непосредно довде довели: односа према родитељима и недружељубивој стварности, пријатељства са Никодимом, јединим непатвореним пријатељем, сукоба и компромиса са Светиславом, власником ланца кладионица и моћним ликом из подземља, коме ће се сурово осветити…

Њен лик је психолошки поступно и увјерљиво изграђен до самог катартичног краја, а њена истовремено деструктивна и аутодеструктивна природа огледа се у одбацивању овешталих истина и уврежених навика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана