Награда „Лазар Трифуновић“ Слађани Петровић Варагић

Танјуг
Награда „Лазар Трифуновић“ Слађани Петровић Варагић

Добитница награде „Лазар Трифуновић“ за 2021. годину је Слађана Петровић Варагић, док је добитница признања „Диус“ Соња Јанков, саопштили су данас из Културног центра Београда.

Награда „Лазар Трифуновић“ се додељује за ликовну критику и теоријско разматрање савремене визуелне умjетности у штампаним и електронским медијима, а признање „Диус“ се за најбољу ауторску изложбу приређену у претходној години.

Жири који је радио у саставу Ана Ереш, Стеван Вуковић и Дарка Радосављевић Васиљевић (добитници Награде „Лазар Трифуновић“ за 2017, 1998. и 2004. годину) већином гласова донио је одлуку да Награду „Лазар Трифуновић“ додијели Слађани Петровић Варагић, историчарки умјетности, кустоскињи и истраживачици у пољу савремене визуелне умјетности, за ауторски осмишљен и критички интониран видео серијал посвећен 58. Октобарском салону, који је објављен у четири сегмента између 31. августа и 2. новембра 2021, а реализован је у оквиру ширег пројекта „Критика на делу“.

Жири за додјелу Признања „Диус“ који је радио у саставу историчара уметности и кустоса Маиде Груден, Саше Јањића и Неле Тонковић, донео је одлуку да добитница Признања за најбољу ауторску изложбу у 2021. години буде Соња Јанков, за изложбу (Де)конструкције простора: Архитектура другим средствима, одржане у Културном центру Панчева, у периоду од 2. децембра 2020. до 2. јануара 2021. године.

Награда „Лазар Трифуновић“ се састоји из плакете са ликом професора Лазара Трифуновића, рад вајара Михајла Пауновића, новчаног износа и изложбе коју лаурет приређује у оквиру циклуса „Критичари су изабрали“ у Ликовној галерији КЦБ.

Признање „Диус“ садржи диплому струковног Друштва и новчани износ.

Обје награде од оснивања 1993. и 1994. године подржавају Министарство културе и информисања и Град Београд - Секретаријат за културу.

Обје награде биће додељене лауреткињама 14. јануара у Галерији „Артгет“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана