Нацрт закона као јабука раздора библиотекара

Александра Глишић
Нацрт закона као јабука раздора библиотекара

Бањалука - Удружење дипломираних библиотекара Републике Српске, које постоји само као "Фејсбук" група, сматра да Нацрт закона о библиотечко-информационој дјелатности библиотечку струку вуче у пропаст.

Наводе да са дипломом библиотекара тешко долазе до посла, јер се на та мјеста запошљавају и људи који су завршили друге факултете.

Једино регистровано удружење које окупља библиотекаре из Српске је Друштво библиотекара РС, чији предсједник Стојка Мијатовић тврди да наводи "Фејсбук" удружења нису тачни.

- Није истина то што они кажу. Они би хтјели да библиотекаре који већ раде отпустимо, а да њих запослимо. Закон дозвољава да раде сви дипломирани библиотекари. Међутим, на школске библиотекаре односи се Закон о средњем и основном образовању - рекла је Мијатовићева.

Александар Ђукановић из Удружења дипломираних библиотекара РС сматра да треба дати шансу струци.

- Дипломирани библиотекари немају приоритет при запошљавању. Закон не фаворизује људе који су на академски начин стицали звање у области библиотекарства. У посљедња три мјесеца упутили смо више од тридесет амандмана, а нисмо добили никакву повратну информацију - каже Ђукановић.

Додаје да приоритети приликом запошљавања нису највећи проблем за дипломиране библиотекаре.

- Народна и универзитетска библиотека РС у току семинара даје звање библиотекара људима који имају завршене друге факултете - казао је Ђукановић.

Директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић објаснила је о чему се ради.

- Ми радимо по закону и правилницима. Онај ко са високом стручном спремом дође и положи стручни испит у библиотеци добија звање библиотекара. Дипломирани библиотекар је онај ко је студирао библиотекарство. Закон је рађен по моделу држава из окружења, узимајући у обзир неке наше специфичности - истакла је она.

Све прецизирано

(4) Послове дипломираног библиотекара могу да обављају:

1) лица са завршеним првим циклусом студија из области библиотекарства, у трајању од четири године (240 ECTS бодова) и положеним стручним испитом,

2) лица са завршеним првим циклусом студија у другим областима, у трајању од четири године и завршеним мастер студијама из области библиотекарства (300 ECTS бодова) са положеним стручним испитом.

(5) Изузетно од става 4. овог члана, послове дипломираног библиотекара могу обављати лица која имају завршен први циклус студија у трајању од четири године из других области уз обавезу полагања стручног испита, ако се на поновљени конкурс не пријави лице које испуњава услове из става 4. овог члана.

(Из члана 63 Нацрта закона о библиотечко-информационој дјелатности)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана