Национални фонд Републике Српске чува културну баштину у НУБ РС: Огледало времена и свједок настанка Српске

Илијана Божић
Национални фонд Републике Српске чува културну баштину у НУБ РС: Огледало времена и свједок настанка Српске

БАЊАЛУКА - Природна и културна баштина Републике Српске, национално благо које су генерације српског народа стварале на овом простору чувајући свој идентитет сачувано је захваљујући преданом раду запослених у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Сва грађа која је штампана  у Српској, а која се односи на ову државу и њене становнике чини Национални фонд Републике Српске који представља посебно одјељење у НУБ РС.

О важности националног фонда, његовој вриједности за опстанак једног народа и државе за "Глас Српске" говорила је библиотекар савјетник Татјана Дуновић која је истакла да оно што није записано нестаје, те да је стога мисија запослених у НУБ РС  да сачувају оно што је записано.

- Национални фонд РС је систематски прикупљена, уређена и обрађена библиотечка грађа коју чини издавачка продукција настала у Српској од њеног настанка, односно од 1992. године, те грађа која се односи на Српску и њене становнике, а која је објављена ван њене територије - објаснила је Дуновићева.

Истакла је да књиге које су се издавале у годинама настанка Српске, свједоче о актуелним темама и политичким приликама тог доба и показују да наше ауторе интересују и теме из области медицине, права, социологије, историје, информатике и књижевности.

- Видимо да наши аутори пишу о свом завичају, описују историју, културу и обичаје свога краја, да их занима спорт, школство, економија. Завод за уџбенике и наставна средства тих година, из Српског Сарајева, издаје све уџбенике за основне и средње школе у РС, а факултети објављују своје уџбенике и стручне публикације. Објављују се збирке поезије, романи, али и књижевне критике. О томе свједоче и неки наслови, као рецимо "Српска је рођена", аутора Љубомира Зуковића - испричала је  Дуновићева.

Како је казала с друге стране сачувана грађа свједочи да наш народ, ни у најтежим временима, није изгубио смисао за хумор што показује збирка афоризама "Далеко вам Бијела кућа: народни дух против НАТО бомби" .

- У националном фонду НУБ РС прикупљају се и друге врсте библиотечке грађе као што су стручни часописи, дневна штампа, службени листови, школске новине, дјечији листови. Достављање серијских публикација, за разлику од књига није тако досљедно и потпуно. Можда је разлог у томе што новине и часописи излазе периодично. За новине и часописе важна је та досљедност и тежња библиотеке да има све бројеве - рекла је Дуновићева.

Према њеним ријечима велики дио грађе прикупљен је поклонима или размјеном.

- Библиотека је на разне начине успјела да дође до наслова који су огледало једног времена и истински свједоци настанка РС. Између осталог ту су ратни билтени разних јединица Војске РС, новине појединих општина из ратног периода, службени листови и дневна штампа из Српске од 1992, која је неисцрпан извор информација - навела је Дуновићева и додала да је  највећи дио грађе прикупљен са бањалучке регије.

Нагласила је да  је из осталих дијелова Српске мало тога стизало до НУБ РС, те упутила апел читаоцима и библиотекарима да се јаве и понуде све што можда посједују а објављено је у њиховим мјестима без обзира да ли се ради о стручном часопису, фабричким новинама, школском листу, плакату, разгледници или позивници за неки културни догађај.

- Посебан изазов и најтежи дио је прикупљање фотографија, разгледница, картографске грађе, плаката, видео и звучних снимака, филмова. Због тога библиотека подстиче ауторе, издаваче и штампаре на добровољну доставу или поклоне, да би се прикупио сав материјал који недостаје. Ти бих издвојила документарне филмове „20 година спорта Републике Српске", Жељка Митровића и "Од Срна филма до Кинотеке Републике Српске", у издању ЈУ Кинотека РС из 2012. године - навела је Дуновићева.

Казала је да је изградња националног фонда најважнији задатак НУБ РС, те да се грађа за национални фонд  прикупља обавезним примјерком.

- Законска обавеза издавача или штампара, чије је сједиште у РС, је да НУБ-у РС, достави одређен број истих примјерака издате или штампане грађе. Један примјерак, на тај начин прикупљене грађе, трајно се чува у националном фонду РС, а остали  се шаљу у друге библиотеке као размјена - испричала је Дуновићева.

Додала је да је НУБ РС била организатор представљања Српске на Међународном сајму књига у Лајпцигу, те  на Међународном сајму књига у Солуну.

Каталог

Дуновићева је навела да су информације о грађи коју  НУБ РС чува доступне преко електронског каталога.

- Библиотеке у Српској повезане су у јединствен библиотечко-информацинони систем што значи да преко заједничког каталога, можете прегледати које библиотеке у РС имају грађу која вас занима - рекла је Дуновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана