На „Заплету” одиграна представа „Плућа”: Љубав је непобједива сила

Илијана Божић
На „Заплету” одиграна представа „Плућа”: Љубав је непобједива сила

БАЊАЛУКА-Промишљања и дилеме о свијету који је пред еколошком катастрофом и рађању дјеце у њему таквом какав је, борба је коју воде двоје урбаних људи у представи „Плућа” Театра и опере „Мадленианум”.

Овај комад рађен по тексту Данкана Мекмилана, а у режији Ивана Вуковића изведен је синоћ пете такмичарске вечери 14. Међународног фестивала глумца „Заплет” који се одржава под слоганом „У кругу породице”, у Градском позоришту „Јазавац”. Овом представом завршен је ткмичарски програм, а вечерас ће бити проглашени побједници.

Представа „Плућа” веома је занимљива јер пред публику износи питања опстанка љубави, породице и продужења врсте у свијету пуном недостатака.

По мишљењу директорке драме Ане Радивојевић Здравковић овај комад је право позориште, то је једна аутобиграфска прича која је морала да изађе на видјело баш у овом тренутку када је цијела планета у проблему и када млади људи са еколошком свијешћу стављају свој и живот свог дјетета на испит.

Глумци Горан Јевтић и Сузана Лукић дочарали су ову духовиту, топлу и њенму причу и пред бањалучком публиком приказавши живот од почетка до краја.

Док су играли те сцене у којима се воле, свађају, губе бебу, растају заувијек, поново се мире, добијају дијете и долазе до самог краја живота свако се могао препознати у њима. Сви ми мање више пролазимо кроз исто.

То двоје паметних људи нашло се пред рјешавањем битних питања, пред оним исконским потребама човјечанства. С друге стране мучи их каријера, посао, екологија, технологија које их збуњују и не дозвољавају им да живе пуним плућима и онако како им срце налаже.

Суштина комада „Плућа” је да схватимо да је љубав најјача и непобједива сила, да она треба да нам буде једина водиља у животу, да човјек треба да воли и да траје кроз љубав.

Сузана Лукић и Горан Јевтић су изузетно компатибилан глумачки тандем, а на сцени су заједно са њима сједили и људи из публике.

Глумица Сузана Лукић је објаснила да од тренутка када је режисер одлучио да на сцену буду постављене столице отворили су неколико генералних проба да би видјели како то функционише са људима.

-Испоставило се да је то била сјајна идеја. Обично се људи на почетку нећкају али касније им се допадне да буду на сцени са нама-рекла је она.

Режисер Иван Вуковић, који је овај текст за предтсву и превео на српски језик, је истакао да је ријеч о једном веома интимном комаду.

-Сам писац док га је писао, супруга му се породила, па је пролазио кроз сличне моменте који су приказани у представи, а и ја када сам га преводио било сам у сличној ситуацији-додао је он.

Публика је за глумицу вечери одабрала Сузану Лукић.

Након представе, у оквиру пратећег програма одржан је разговор са глумцем Борисом Шавијом који је говорио о својим почецима и студијима на Академији умјетности гдје је заједно са колегама чинио прву класу глуме.

-Дошли смо у позориште и на Академију са чистим намјерама да се бавимо собом и глумом из најчистијих намјера. То је оно што је нама остало као фундамент из тих дана на Академији, да кад добијемо задатак да му приступимо без задњих намјера и управо то је кључ-испричао је Шавија.

Фестивал ће бити затворен вечерас. Наиме у 20 часова  је планиран стендап шоу „У процесу” Срђана Динчића, а након тога у пратећем програму од 22 часа публика ће имати прилику да ужива у разговору са популарним глумцем Миланом Марићем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана