На трагу римске палате

Крстина Ћирковић
На трагу римске палате

Скелани - Научноистраживачки тим за израду програма истраживања, конзервације, презентације и уређења археолошког комплекса у Скеланима код Сребренице наставиће са ископавањем на локалитету бившег задружног дома и конзервацију раније нађених мозаика из римског доба и зидова на том локалитету.

Планирано је да ти радови почну крајем марта или почетком априла, а средства у укупном износу од око 270.000 марака биће обезбијеђена из Развојног програма Републике Српске.

Рекла је то "Гласу Српске" директор Јавне установе Археолошки музеј "Римски муниципијум" Скелани Свјетлана Марковић, која је најавила и да ће Министарство просвјете и културе РС издвојити одређена средства за пројекте презентације археолошких налаза, који су изложени у просторијама бивше школе у Црвици.

- На недавно одржаном састанку договорено је да се настави ископавање на локалитету задружног дома, гдје је нађен мозаик и остаци грађевине из римског доба. Током тридесетодневног истраживања треба дефинисати тај простор, односно утврдити коју је површину захватао тај објекат - рекла је Марковићева.

Она је подсјетила да се током ранијих ископавања на том простору наишло на римске зидове исте грађевине, за коју се претпоставља да је била најзначајнији објекат римског насеља у Скеланима.

- Стручњаци сматрају да су то луксузне терме или палата неке значајне личности. Та грађевина је имала подно гријање, хипокауст. Откривено је ложиште и цигле између којих је струјао топао ваздух. На једном зиду су откривени остаци бојеног малтера с мотивима вертикалних бојених линија црвене и црне боје на бијелој подлози, појаснила је Марковићева констатујући да ће даља истраживања највјероватније ријешити дилеме о намјени тог објекта.

Она је још најавила да ће током ове године бити припремљена документација за израду Регулационог плана за археолошки комплекс у Скеланима.

Археолошка истраживања на подручју Скелана обављена су прије шест година и довела су до епохалних открића да се ту налазило велико и развијено античко насеље.

Истраживања је водио археолошки тим са директором регионалног "Музеја Семберије" Мирком Бабићем на челу, а за кратко вријеме откривени су остаци архитектуре римског града Муниципијум Малвезијатијум са око 40 метара квадратних јединствених и изузетно добро очуваних подних мозаика у остацима једне грађевине.

На тим просторима још су пронађени остаци Виле рустика и двије базилике из ранохришћанског доба, као и 80 римских споменика, те један средњовјековни стећак сиво-зелене боје.

Током истраживања археолози су, на површини од око 450 метара квадратних, наишли на трагове грађевина и улица из римског периода. То, тврди Бабић, указује на то да су Скелани били развијен и богат центар, те да се у земљи, испод овог подрињског насеља налазе јединствени археолошки остаци римске империје.

Конзервација

Послије планираних истраживања, а у организацији археолога из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, вршиће се конзервација и презентација нађених остатака.

- Најприје треба истражити на којој се површини на том локалитету налазе археолошки остаци, да би се нашло најбоље рјешење за објекат музеја, чија је изградња раније планирана - истакла је Свјетлана Марковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана