На подручју Нове Тополе и Градишке археолози пронашли керамику

Александра Маџар
На подручју Нове Тополе и Градишке археолози пронашли керамику

Бањалука - Тим археолога пронашао је у оквиру пројекта "ЕУРОФАРМ" на подручју Нове Тополе и Градишке керамику, кремен и кости.

Уиграна међународна екипа, сачињена од археолога стручњака за разне области: археоботанику, зооархеологију, геоархеологију, од 17. марта вриједно је радила, а данас завршава ову фазу истраживања.

Поред археолога из Музеја Републике Српске, Завичајног музеја Градишка, Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС и Музеја из Добоја, на терену су били и археолози из Археолошког института Универзитетског колеџа из Лондона.

- Ова фаза пројекта обухвата и рад на археолошком материјалу ранијих сезона истраживања у Музеју у Градишци. То подразумијева анализу нових узорака, као и оних из 2013. године са локалитета у Кочићеву, као и анализу остатака животињских костију и кремених артефаката - рекла је кустос археолог из Музеја Републике Српске Ивана Панџић.

Археолози су, како каже, били подијељени у двије екипе.

- Једна екипа обилазила је терен, сакупљала површински материјал и радила геоархеолошка испитивања, док је друга била задужена за пробна сондажна ископавања - објаснила је Панџићева.

С обзиром на то да Музеј Републике Српске већ шест година сарађује са универзитетима из Велике Британије на пројектима истраживања каменог доба у Републици Српској и БиХ, сваки члан екипе зна своју улогу.

- Радна атмосфера је била одлична, поготово јер нас је вријеме послужило - додаје она.

Археолошка екипа ће наставити рад тако што ће правити анализе материјала и података које су ове године пронашли.

- На једном локалитету наишли смо на људски скелет, вјероватно каснијег периода, али ћемо све детаље знати послије 14Ц анализе - рекла је Панџићева.

Она је подсјетила да су досадашњи пројекти подразумијевали теренска истраживања, разне лабораторијске анализе, као и размјену стручњака и њихово усавршавање.

- Један од важнијих циљева је и међународна сарадња. Она треба да помогне и повећа број истраживања и на тај начин побољша јавну слику културне баштине у Републици Српској - закључила је Панџићева.

Музејске збирке

- Током сљедећих пет година др Марк ван ­дер Линден са Археолошког института Универзитета у Лондону и његов тим наставиће археолошка истраживања у Републици Српској, а радиће и на постојећим музејским збиркама. Пројекат ће проучавати најраније појаве земљорадње на нашим просторима и настојаће да преиспита кључну важност овог региона за Европу у том периоду - каже Ивана Панџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана