На ликовни конкурс пристигло више стотина радова

Srna
Foto: Facebook

БАЊАЛУКА - На ликовни конкурс за основце отворен поводом обиљежавања Дана Републике - 9. јануара пристигло је више стотина радова из цијеле Српске, рекла је Срни омбудсман за дјецу Гордана Рајић.

Она је рекла да је стручни жири имао тежак посао, јер сваки рад носи јасну поруку, а то је да дјеца познају и цијене свој национални идентитет.

"Дјеца су показала да знају гдје живе, да познају обиљежја Републике Српске, обичаје и традицију, као и да своје етничко поријекло, историју и завичај", рекла је Рајићева.

Она је истакла да је национални идентитет нешто што припада сваком дјетету и представља једно од његових основних права и зато га треба упознати на исправан начин те исто тако представити.

"Важно је да дјеца у најранијем узрасту знају гдје припадају, да поштују и цијене стечене вриједности и даље их образујемо на исправан начин. Задатак одраслих их је да дјецу упознамо са тиме кроз преношење одређених вриједности и увјерења, али и да им омогућимо да га и сами доживе на себи својствен начин, што и јесте био циљ конкурса", рекла је Рајићева.

С обзиром на велики број пристиглих радова, каже Рајићева, одлучено да се наградни фонд повећа, па је поред три првопласирана, награђено још 16 радова са по 100 КМ.

Она је навела да ће сви добитници бити благовремено обавијештени о начину уручења награда.

"Још једном се захваљујемо предсједнику Републике Српске Милораду Додику на несебичној подршци и помоћи у реализацији овог пројекта који представља само једну од бројних активности усмјерених на унапређење права и положаја дјеце у Српској", рекла је Рајићева.

Она је додала да је списак добитника објављен на сајту www.дјеца.рс.ба.

Ликовни конкурс за основце поводом Дана Републике - 9. јануара о теми "Моја Република", који је расписао Омбудсман за дјецу Републике Српске, био је отворен до 18. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана