На конкурс Златна сова пристигао 121 рукопис

Aгенције
На конкурс Златна сова пристигао 121 рукопис

Источно Сарајево - Директор Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Раде Ристовић изразио је вечерас задовољство чињеницом да је на конкурс "Златна сова" за најбољи необјављени роман пристигао 121 рад из седам земља.

Награда за првонаграђени роман је 15.000 КМ и 1.000 штампаних примјерака.

Ристовић је рекао да је 57 рукописа стигло из Републике Српске, један из Федерације БиХ, 47 из Србије, и остали из Аустрије, Македоније, Грчке и Црне Горе.

Он је изразио наду да ће конкурс "Златна сова" постати традиционалан, с обзиром на чињеницу да су у протеклих шест мјесеци, колико је био и отворен конкурс, аутори показали велики интерес.

"Овим конкурсом жељели смо скренути пажњу књижевног и културног миљеа Републике Српске. "Златна сова" за најбољи необјављени роман је јединствен на подручју Републике Српске и веома смо задовољни што ћемо бити у прилици да наградимо умјеће свих оних који пишу и објављују романе", рекао је Ристовић новинарима током презентације резултата конкурса.

Примарна идеја приликом покретања овог конкурса била је да се у оквиру обиљежавања 20 година рада Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске помогне издавање романа ауторима лијепе књижевности.

Ристовић је напоменуо да су право учешћа имали сви писци са ијекавско-екавског говорног подручја српског језика, под условом да рукопис романа никада раније није објављен.

"Трочлани жири ће имати тежак задатак да оцијени који роман је најбољи међу 121 пристиглим до затварања конкурса 6. маја", истакао је Ристовић.

Он је вечерас најавио да ће уџбеници Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске од ове године имати холограмску заштиту.

"Од ове године ће сви наши уџбеници да имају холограмску заштиту да би се избјегле све могуће манипулације којих је било у протеклом периоду", рекао је директор Завода Ристовић.

Предсједник жирија Младен Шукало изјавио је да предстоји тежак задатак да међу пристиглим радовима до септембра одреде који је то роман који је заслужио прву награду.

"Жири има велику одговорност, јер већ уназад четири мјесеца интензивно читамо пристигле рукописе. Настојаћемо да до септембра задовољимо повјерење које смо добили и да за резултат имамо стварно добар роман који ће бити издат", рекао је Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана