На књижевним сусретима у Бањалуци писци из осам земаља

Срна
На књижевним сусретима у Бањалуци писци из осам земаља

Бањалука - У Бањалуци су вечерас одржани први Међународни књижевни сусрети на којима су учествовали пјесници из осам земаља региона.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да је ово за Удружење историјски датум јер најављује боље вријеме за писце из Српске.


"Ово је прилика да се сусретнемо са књижевницима из цијелог свијета у Бањалуци. Очекујемо да ће се сваке године број учесника на овим сусретима повећавати", рекао је Бјелошевић новинарима.

Он је прије почетка Књижевних сусрета поручио да Република Српска има значајне писце, те да Удружење књижевника Српске има мисионарску улогу - да приближи свијет овим писцима, а њихова дјела наметне свијету.

Бјелошевић је навео да су гости књижевних сусрета угледни пјесници, али и издавачи из Србије, Румуније, Бугарске, Русије, Црне Горе, те Њемачке.

Бугарски писац Роман Кисјов из Софије изразио је задовољство што је учесник првих Међународних књижевних сусрета, те пожелио да ова манифестација потраје.

Он је додао да ће се сутра представити и посјетиоцима Сајма књиге, али да ће имати и прилику да упозна дјела писаца из Српске.

Међународни књижевни сусрети одржавају се у знаку обиљежавања 100 година од смрти писца Петра Кочића.

Међународним књижевним сусретима присуствовао је вршилац дужности помоћника министра за културу Тања Ђаковић, директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић, генерални конзул Србије у Српској Владимир Николић и гости из културног и политичког живота Бањалуке и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана