На ФЕСТ-у 2. марта свјетска премијера филма о Ју групи

Срна
На ФЕСТ-у 2. марта свјетска премијера филма о Ју групи

БЕОГРАД- Свјетска премијера филма "Ју група - Тренутак сна" режисера Дарка Лунгулова о рокенрол групи која је наџивјела Југославију, земљу по којој је добила име, биће одржана у Београду 2. марта у оквиру београдског Међународног филмског фестивала ФЕСТ.

Премијера филма, који је истовремено и прича о породици, односно тројици браће Јелић, оснивачима овог бенда, који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом четрдесетих година прошлог вијека, предвиђена је за 19.30 часова у "МТС" дворани.

У овај јединствени филм, који је сниман седам година, а монтиран дуже од двије године, стало је 80 година живота, нешто више од 60 година свирања рокенрола, више од 50 година "Ју групе" и 45 година једне бивше земље, саопштили су организатори ФЕСТ-а.

У филму се користи и архивски материјал и до сада необјављивани филмови, с циљем причања приче о трајању, љубави и борби.

Дарко Лунгулов, аутор остварења, је поводом свјетске премијере на ФЕСТ-у, рекао да се јако радује што ће премијером бити спојени препознатљиви фестивал и музичка група који су му јако драги.

Он је навео да је одрастао уз овај фестивал и образовао се као аутор, као и да је свој први документарац приказао 2005. године, а Фестивал затворио 2009. године филмом "Тамо и овдје".

"Радујем се што ће чланови породице Јелић доћи на премијеру из разних крајева света. Ово ће бити добра прилика за све нас да се састанемо, али и ујединимо са тројицом браће, њиховом децом и унуцима. Овај филм је добра прилика да се приближимо идеалу који овај бенд и његова прича представља. Надам се емотивном сусрету са публиком", рекао је Лунглов.

У филму учествују Жика Јелић, Драги Јелић, Раде Јелић, Петар Јелић, Раша Ђелмаш, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић Жуле, Пеца Поповић, Синиша Шкарица...

Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић.

Остварење "Ју група - Тренутак сна" је подржао Филмски центар Србије, а копродуцент филма је Мирко Миљуш.

Лунгулов је тренутно у припремама за снимање свог трећег играног филма "1970" аутобиографске драмеде /драме комедије/, подржане до сада од Филмског центра Србије, Националног филмског фонда Мађарске и Фонда АП Војводина.

Дарко Лунгулов завршио је филмске студије на "Д` сити колеџ оф Њујорк" у Америци.

Његов дебитантски филм "Тамо и овдје" освојио је бројне награде на више од 50 међународних филмских фестивала, а уједно је и први српски филм приказан на "Нетфликсу".

Његов други играни филм "Споменик Мајклу Џексону" освојио је осам награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана