“На Дрини ћуприја” неисцрпна инспирација

М. М.
“На Дрини ћуприја” неисцрпна инспирација

БАЊАЛУКА - Дјело “На Дрини ћуприја” у драмском тумачењу глумца Тихомира Станића, биће изведено вечерас (26. јуна) у концертној дворани Банског двора Културног центра у Бањалуци.

- Вјерни поштовалац и више од тога - заљубљеник у Андрићев опус, поприлично физички сличан великом писцу, Станић је тумачио његов лик у филмско-телевизијским продукцијама “Знакови” (1995), “Лајање на звезде” (1998), Жућко (2012)и “Пролеће на последњем језеру” (2020). Зналачки, са дубоким емотивним доживљајем Андрићеве приповијести, али и са поузданим искуством драмског умјетника, који зна шта чини ефектну целину сценског чина, Станић је склопио и ангажовано, глумачки бриљантно изрекао свој подужи монолог - тачније оригиналан Андрићев текст, који је научио напамет - наводе из Банског двора.

Како је сам Станић рекао, за идеју се везао прије двадесетак година.

- Радио сам те 1999. године пет месеци по пет сати дневно и на крају савладао једну целину из романа “На Дрини ћуприја”, коју сам заједно са др Љиљом Мркић Поповић приредио као вече приповедања. Те реченице Андрићеве усвојио сам, говорим их с лакоћом врло често пед публиком, али и у кафани без икаквог повода. Пронашао сам у Андрићевом делу неисцрпну инспирацију за свој професионални живот, тренинг, егзистенцију и од када сам савладао текст “На Дрини ћуприја”, и први пут извео ову представу, 17. априла 2001. године, никада више нисам морао да се бринем и трпим терор било ког позоришног редитеља, диктатора, погрешног управника… Обезбедио сам себи егзистенцију, знајући да увек могу у школама да говорим деци и младима Андрићев текст - казао је Станић.

Овај догађај почеће у 20 часова, а број мјеста у публици је ограничен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана