На Бијељинском умјетничком салону излажу 22 аутора

Срна
На Бијељинском умјетничком салону излажу 22 аутора

Бијељина - У Галерији Центра за културу вечерас је отворен Бијељински умјетнички салон за који кустос Милијанко Михољчић каже да нуди димензију више и престижним ауторима и дјелима парира умјетничкој сцени свјетских метропола.

На једанаестом салону приказано је 66 умјетничких дјела 22 бијељинска аутора међу којима су сликари, фотографи, дизајнери и архитекте.

Изложбу прати и каталог, а посјетиоци ће моћи да уживају у изложеним умјетничким дјелима до 25. августа.

Бијељински умјетнички салон дио је манифестације “Пантелински дани” поводом славе града Светог Пантелејмона који се обиљежава 9. августа.

У оквиру славских свечаности вечерас је у Музеју Семберије у Бијељини отворена изложба “Традиционални производи од шљива” чији је аутор Гордана Пајић, музејски савјетник Народниг музеја Ваљево.

Пајићева каже да изложба документује знања о шљиви и њеној употреби у исхрани као елемента нематеријалног културног насљеђа.

У забавном програму “Пантелинских дана” на централном градском тргу одржан је концерт ученика Музичке школе “Корнелије Станковић” из Бијељине и Угљевика.

Директор школе Славиша Перић рекао је новинарима да су солисти на хармоници, камерни састав и оркестар хармоника извели композиције класичне и традиционалне музике.

Од бројних наступа и освојених награда на домаћој и међународној сцени у протеклој школској години Перић је издвојио побједу ученика ове школе на фестивалима хармонике у Италији и Црној Гори.

Након хармоникаша, суграђанима су се на тргу представили фолклорни извођачи Семберије, а на сцени је играло готово 300 чланова бројних градских ансамбала.

Умјетнички руководилац Српског културно-умјетничког друштва “Семберија” Горан Перкић рекао је Срни да је вечерашњи наступ круна рада осам фолклорних ансамбала у Семберији.

“Народне игре у Семберији још су живе и традиција се чува и међу младима, што је крунски задатак, јер ако дјецу не научимо традицији остаћемо у будућности без свега”, рекао је Перикић.

У оквиру “Пантелинских дана” сутра ће у Бијељини бити одржана манифестација “Дани меда у Семберији” и продајна изложба народних рукотворина, почеће тродневни “Пантелински вашар” на Агротржном центру, а у 21.30 часова на централном тргу биће одржан концерт “Тропико бенда”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана