На Бардачи сликари из Пољске, Србије и РС

Дејан Јовичић
На Бардачи сликари из Пољске, Србије и РС

Србац - На Ликовно-еколошкој колонији "Бардача - Србац 2014", која ће бити одржана од 5. до 13. јула у спортско-рекреационом центру на Бардачи, учествоваће 12 академских сликара из Републике Српске, Србије и Пољске.

Тема 31. сазива је "Унапређење енергетске ефикасности - пут ка очувању природних ресурса", а међу учесницима су и студенти завршне године академија умјетности у Београду и Бањалуци, Српчани Саша Татић и Вера Шаула.

- За вријеме осмодневног боравка сваки сликар има обавезу да уради по три умјетничка дјела, а највреднија ће остати у фундусу колоније који садржи 564 слике - рекла је директор Центра за културу и спорт у Српцу Данијела Вукотић.

Додаје да ће бити организован округли сто о теми унапређења енергетске ефикасности с циљем очувања природних ресурса уз учешће стручњака из ове области.

- Желимо да заједно са грађанима, невладиним организацијама и експертима из области екологије укажемо на неопходност израде планова заштите животне средине који ће обезбиједити очување природе - истакла је Вукотићева.

Селектор колоније и ове године је историчар умјетности из Бањалуке Славка Миросављевић, а у Умјетничком савјету биће представници Пољопривредног института РС, Фонда за заштиту животне средине РС, Музеја РС, србачког Центра за културу и спорт, као и академски сликари.

- Као и претходних година организоваћемо школу сликања за ликовне таленте основних и средњих школа са подручја србачке општине. Дио програма колоније је и избор најуређенијег животног и радног простора, као и еколошка акција "Очистимо Бардачу" у оквиру које ће на језеру Стублаја бити организовано чишћење дивљих депонија - казала је Вукотићева.

Колонија је и ове године остала без финансијске подршке Министарства просвјете и културе РС иако је ријеч о једној од најстаријих манифестација ове врсте у Српској.

Вукотићева каже да колонија преживљава из године у годину, али да од њеног одржавања неће одустати јер рад није прекидан ни за вријеме рата.

- Потребно нам је најмање десетак хиљада марака да покријемо све трошкове организације, а подршку нам је од јавних институција дала само општина Србац са двије хиљаде марака. Остатак ћемо морати да прикупимо путем спонзора, што ће бити јако тешко, а већ сада је извјесно да ће све бити скромније у односу на раније сазиве - нагласила је Вукотићева.

Изложба радова насталих на овогодишњој колонији и округли сто биће одржани 13. јула, а тада ће бити проглашени и побједници избора најуређенијег простора који ће бити награђени умјетничким дјелима.

Изложбе

Дјела настала током три деценије одржавања колоније "Бардача - Србац" представљена су на изложбама у Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији, као и на простору цијеле бивше Југославије. Прије три године организована је и ретроспективна изложба ликовних дјела са бардачке колоније у италијанском граду Пиове ди Сако. Такође, слике са ове колоније красе зидове бројних републичких као и других институција у Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана