Музичко такмичење "Урош Пешић" данас и сутра у Бањалуци

M.M.
Музичко такмичење "Урош Пешић" данас и сутра у Бањалуци

Бањалука - Друго по реду међународно музичко такмичење "Урош Пешић", данас и сутра биће одржано у концертној сали Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Учесници овог такмичења, у организацији Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошког друштва Републике Српске су млади умјетници, ученици средњих музичких школа, те студенти музичких факултета и академија из земље и региона, који ће се такмичити у дисциплинама гудачки инструменти - виолина, виола, виолончело, контрабас и камерна музика.

- Стручни жири који ће оцјењивати пријављене такмичаре је састављен од професора Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду, Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу - мр Марија Јокановић,проф. Матеја Маринковић, мр Марко Јосифоски, др Слободан Герић, мр Немања Марјановић, мр Милутин Младеновић, мр Биљана Јашић, мр Марија Пилиповић, Милана Смиљанић ма, Лидија Бојиновић ма, мр Иван Оташевић, те реномирана професорка виолине из ЈУ Музичка школа 1.  и 2.  ступња из Мостара, проф. Ана Прањковић, те професори ЈУ Умјетничке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке проф. Јованка Роћеновић, проф. Далибор Славнић и проф. Драган Петровић - саопштили су организатори.

Прошлогодишње такмичење одржано је са учешћем ученика завршних разреда средњих музичких школа те студената музичких академија и факултета из земље и региона, а како организатори наводе, испунило је задате циљеве, који су подразумијевали избор најбољих интерпретација у категоријама гудачких инструмената и камерне музике. У категорији гудачких инструмената је побиједила виолинисткиња Вероника Мона Богић из Београда, која ће сутра са побједницима у категорији камерне музика, триом „Модесто“ из Бањалуке наступити у концертној дворани Банског двора. Први концерт почиње у 19 часова, а други у 20 часова.

Организациони тим манифестације у саопштењу наводи да је број пријављених учесника земље и региона  ове године значајно повећан, те се  такмичење одржава у два такмичарска дана.

- Студенти и ученици академија, музичких факултета и музичких школа ће се међусобно такмичити пред стручним жиријем у жељи за освајањем бројних награда, међу којима су вриједна професионална опрема чувене музичке куће "Тарисио" из Београда. Посебну награду такмичења, коју додјељује Културни центар Бански двор - организацију и реализацију цјеловечерњег концерта у великој концертној дворани Културног центра Бански двор у сезони 2023/2024, освојиће побједници - лауреати категорија гудачки инструменти и камерна музика - додају организатори.

Такмичење "Урош Пешић" носи име једног од најпознатијих професора у региону, који је оставио умјетнички и педагошки траг у музичким круговима у Бањалуци. Предавао је првој класи студената виолине на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци од њеног оснивања и први је  реализовао наставу виолине и методике виолине. Наставу из виолине реализовао је на факултетима у Београду, Новом Саду, Приштини, Цетињу, али и у музичкој школи за таленте у Ћуприји, музичким школама Србије и региона, гдје је одржавао и различита предавања и радионице.

Распоред наступа на овогодишњем такмичењу доступан је на званичном веб-сајту Академије умјетности у Бањалуци, на сљедећем линку

https://au.unibl.org/novosti/takmiche-e-urosh-peshi-raspored-nastupa

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана