Музичко путовање уз Шопенове ноте на тераси Народне и универзитетске библиотеке РС

Александра Маџар
Музичко путовање уз Шопенове ноте на тераси Народне и универзитетске библиотеке РС

Бањалука - Млади пијаниста из Зрењанина, Никола Кашаш одржаће први солистички концерт на тераси Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Наступ заказан за петак у 19 часова, организовала је креативне екипа "Кров феста", манифестације која се ове године одржава први пут, а која је успјела показати да срце умјетности куца и тамо гдје то најмање очекујемо.

Умјетник је, како каже, срећан што ће имати прилику да стекне ново искуство и свира пред бањалучком публиком.

- Програм који ћу изводити на концерту конципиран је као скуп минијатура писаних у различитим стиловима. Два прелудијума из Шопеновог опуса, 28. Рахмањиновљев музички моменат, Бела Барток Игра број 3 из циклуса Шест румунских игара - најавио је пијаниста.

Други дио, прича Кашаш, посвећен је стваралаштву Ерика Сатитија, тонова који су најближи његовом сензибилитету уз које овај млади умјетник сазријева.

- Поред Сатитијевих композиција, посјетиоци ће бити у прилици да чују  и минимализам Филипа Гласа  и Томаса де Хартмана.

Кашаш који је одржао солистичке концерте у родном граду, Новом Саду, Кикинди и Београду, био је и полазник радионице "Нова музика" коју води водећа пијанисткиња савремене музике Бранка Парлић.

Учествовао је на различитим фестивалима класичне музике у земљи и до сада стекао увид како функционише домаћа сцена класичне музике, посебно када су у питању млади ствараоци.

- Сматрам да би требали чешће да се одржавају овакви и слични концерти. Иако простори у физичком смислу постоје, недовољно у употребљавани у поређењу са тим колико је оних који би свирали - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана