Музички ватромет емоција и прича створених нотама

Александра Глишић
Музички ватромет емоција и прича створених нотама

Бањалука - Невјероватна енергија Камерног оркестра бањалучке Академије умјетности под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић кулминирала је на концерту "Музичка пространства", који је обиљежио почетак манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

Премијере композиција "Паласт" Слободана Кајкута, "Концерта за флауту и гудачки оркестар" Војина Комадине и "Дивертименто ин Е" Андреја Рубцова изазвале су позитивне реакције публике у Народном позоришту Републике Српске.

Присутни нису крили одушевљење, а то је било и немогуће јер музика која је допирала са сцене била је права нотна прича коју су умјетници из душе стварали. Мелодије су биле попут сликарског платна које пред очима посјетилаца добија обрисе и фигуре, онако како свако појединачно доживи. 

- За јако кратко вријеме, за мјесец, спремили смо програм који је изузетно тежак. Ово је јако крупан залогај за студенте, све су озбиљна дјела, веома захтјевна, а ја сам стварно задовољна наступом. Добро је ако смо успјели бар дио онога што смо ми осјећали да пренесемо публици - каже Бранка Радошевић-Митровић.

Подсјећа да је на репертоару била музика 20. и 21. вијека.

- Нажалост, наша публика није одњегована за ту врсту музике и ми као Академија умјетности осјећамо потребу да пратимо савремене правце који су тренутно актуелни. Зато смо и одабрали једно такво дјело, композицију "Паласт" Слободана Кајкута, бањалучког композитора који већ 15 година живи и ради у Аустрији. Композиција Војина Комадине је на неки начин омаж Влади Милошевићу - истиче Радошевић-Митровић.

Војин Комадина, каже, једно вријеме био је и њен професор, па је са великим задовољством спремала то дјело.

- И за крај смо одлучили да изведемо композицију која је написана око 2000. године, младог руског композитора Андреја Рубцова. То је мало питкија композиција, да публика види и да савремена музика може да буде допадљива и лијепа, Ријеч је о неоромантичном дјелу. Надам се да смо успјели да дочарамо те емоције - рекла је Радошевић-Митровић.

Марија Пилиповић, која је била солиста на флаути, каже да ће сви учесници овај концерт памтити по релативно кратком року припреме, али и изузетној посвећености.

- Потрудили смо се управо да се представимо на најбољи могући начин, иако се већина музичара није раније сусретала са таквим савременим репертоаром. Сви смо дали максимум. Ипак, "Дани Владе С. Милошевића" треба да задрже ниво и да сваке године буде све бољи квалитет и да се уносе новине. То је готово једина манифестација коју од почетка до краја припремају професионални музичари и иза које стоје академије и Музиколошко друштво - наглашава Пилиповићева, напомињући да им је изузетно битно да се у организацији ове манифестације увијек иде корак даље.

Музичар Дејан Тркуља је током концерта био активан на три различита инструмента.

- С обзиром на то да сам имао много посла на сцени и да такво искуство нисам имао раније, задовољан сам наступом. Како личним наступом, тако и оркестром, који је изнио нешто потпуно ново и другачије у односу на све што смо радили до сада. То је врло позитивна ствар за публику у Бањалуци - рекао је Тркуља.

У богатом програму манифестације Бранка Радошевић-Митровић издваја наступ квинтета из Новог Сада.

- Припремили смо и сјајне изложбе, међу њима је и, већ традиционално, поставка плаката. Биће изведене и двије представе, од којих је једна на новој сцени "Владо Зељковић" на Универзитету. Друга ће бити у Дјечијем позоришту РС. Организоваћемо и научни скуп који је свакако значајан и долазе учесници из земље и иностранства. Пред крај ћемо имати концерт студената, концерт наших колега, професора виоле и професорице клавира - најавила је Радошевић-Митровић.

Додаје да публика не треба да пропусти вече посвећено Влади С. Милошевићу, гдје ће нека његова дјела бити премијерно изведена. Све те ноте налазе се у његовом рукопису, а биће одштампане и снимљене.

Вечерас на програму

Концерт пијаниста Марка Јосифоскија и Владимира Милошевића одржаће се вечерас у 20 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра. Обојица умјетника имају изузетно богате биографије и веома су цијењени у свијету класичне музике. Милошевић је само прије неколико дана одржао изузетно успјешан и посјећен наступ, такође у Банском двору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана