Музички спектакл класичног и модерног

Александра Маџар
Музички спектакл класичног и модерног

Бањалука - Култним пјесмама, којима су бендови "Guns n Roses ", "Queen" и "Metalluca" писали историју свјетске рок сцене, истанчани звуци класичне музике удахнуће неки нови живот, а публика у Бањалуци имаће прилику да присуствује овом спектаклу названом "Рок симфонија" 25. и 26. октобра у концертној сали Банског двора Културног центра.

Млади бањалучки умјетници још једном су показали да је храброст на српској културној сцени неопходна па су своју љубав, жељу и таленат одлучили да не спутавају. Сигурно су закорачили на неки нови пут проткан новом идејом и без страха уполовили у чари које је оживјела "Рок симфонија".

Пробе су у пуном јеку, а музичари из Бањалуке улажу велики напор како би на дан концерта публици поклонили чаролију свог умијећа.

Сву своју креативност и упорност у овај спој класичног и модерног усмјерили су чланови бањалучког бенда "Тупас мене", студенти Музичке академије умјетности РС, професори и ученици Средње музичке школе "Владо Милошевић" те вокални извођачи из група "Bandendon Square", "Acoben Electric", "Lady D ", "Vanja the Frog" и "Брутал Протест", те пијаниста Златан Митрић. Симфонија ће наступити под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић, која је своје искуство показала у раду на оперети "Орфеј у подземљу".

Идејни творац "Рок симфоније", гитариста бенда "Тупас мене" Драган Моцоња подсјетио је да су овакве симфоније свакодневица у модерном свијету, те да није лако организовати концерт популарних рок хитова у класичној композицији, са вокалним извођачима, симфонијским оркестром и хором. Указао је и на значајну чињеницу, која даје тежину цијелој причи, да није познато да се у посљедњих двадесет година овако нешто могло чути и видјети на просторима Републике Српске, као и БиХ.

- Могло би се рећи да се овим поставља неки нови тренд, али бих то описао као отварање неких нових врата на домаћем музичком небу. Вјерујем да ће ово бити подстицај за младе умјетнике и музичаре да почну да раде нешто ново - истакао је Моцоња и нагласио да је Бањалука извор младих талената.

Припреме за велики дан, како је рекао, протичу сјајно, а свака проба испуњена је позитивном енергијом која само може да ствара добру атмосферу.

- Свака проба доноси неку своју причу и напорно се ради. У пројекту попут овога гдје имате преко 50 музичара не може бити досадно, али ипак мора да се одржи доза озбиљности при раду. Оркестру је интересантно радити с бендом и обрнуто, јер су то потпуно нова искуства за све и потребна је одређена врста прилагођавања једних другима - испричао је Моцоња.

Одушевљење није крила ни вокал групе "Acoben Electric" Милана Смиљанић, која је писала већи дио аранжмана за оркестар.

- Мислим да ћемо овим пројектом пренијети позитивну поруку и енергију и доказати младима, а и старијим генерацијама да је и код нас могуће остварити нешто овако велико и лијепо и да се све исплати уз довољно рада, труда и ентузијазма - рекла је Смиљанићева.

Са њом се сложила још једна талентована Бањалучанка, музичарка Вања Мишић, која ће извести двије пјесме - Аделе "Skyfall" и "Gotye" "Somebody that I used to Know".

Најава

Да би својим суграђанима скренули пажњу да се нешто велико и лијепо спрема за њих, пружили су им задовољство да уживају у мини-концерту у Господској улици. Пролазници који су радознало застајкивали да виде шта се дешава имали су прилику да чују "Nothing Else Metters" и "Smooth Criminal".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана