Музички сан оживио на Мећавнику

Срна
Музички сан оживио на Мећавнику

Мећавник - Најљепше музичке приче стопиле су се у једну - "Бољшој" фестивал, који је протеклог викенда на Мећавнику окупио свјетска умјетничка имена.

Четврти фестивал класичне руске музике привукао је и велики број младих такмичара из Србије, Русије и Републике Српске.

Оснивач фестивала редитељ Емир Кустурица рекао је на отварању у петак увече да је прије десет година било тешко повјеровати да ће на Мећавнику бити окупљени врсни извођачи класичне музике.

- Живи сан се одвија, већ десет година уз најбоље филмове, а ево већ четврту годину уз фестивал озбиљне музике - рекао је Кустурица.

Послије званичног отварања у петак увече концерт је одржао Зоран Тодоровић уз симфонијски оркестар "Бољшој".

Фестивал је требало да буде завршен синоћ уз проглашење побједника. Продуцент манифестације је "Раста интернатионал" уз подршку компаније "Гаспромњефт". О побједницима је одлучивао жири који су чинили декан Факултета музичких уметности у Београду Љиљана Несторовска, професор Зоран Комадина и пијаниста Јуриј Розум, који је прошле године отворио фестивал у Дрвенграду.

У ревијалном дијелу наступио је јерменски виолончелиста Нарек Хакназаријан у пратњи Симфонијског оркестра "Бољшој", који је оставио снажан утисак на публику.

Млади виолиниста свјетског гласа Немања Радуловић осим наступа уз ансамбл "Доубле Сенсе" одржао је и радионицу за музичке таленте, што представља новину на фестивалу.

Иначе, манифестација је покренута са идејом да промовише што већи број младих талентованих умјетника из музичких школа и академија са жељом да се овај догађај уврсти међу најзначајније европске и свјетске фестивале класичне музике. (Агенције)

Такмичари

На главној фестивалској сцени представило се 65 учесника из музичких школа и академија Србије, Републике Српске и Русије. Они су изводили класична и савремена дјела руских и српских композитора. Подијељени у двије старосне групе (13-17 година и 18-25 година), они су се такмичили за "Златну", "Сребрну" и "Бронзану Матрјошку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана