Музичка збирка за јубилеј

Александра Маџар
Музичка збирка за јубилеј

Бањалука - Српско пјевачко друштво "Јединство" обиљежиће двоструки јубилеј - 120 година од оснивања и рада, као и десет година фестивала Бањалучки хорски сусрети.

Најавио је ово диригент хора "Јединство" Немања Савић под чијим је вођством хор освојио бројне значајне награде.

- Централни дио манифестације обиљежавања јубилеја био је планиран за љето, али из практичних и финансијских разлога прославу смо помјерили за октобар. Тако да ће у оквиру јубилеја бити и хорски фестивал - објаснио је Савић и додао да ће свечаност бити одржана од 15. до 20. октобра.

Разноврстан програм овог значајног јубилеја обухватиће промоцију компакт диска актуелног хора, који ће бити припремљен током љета.

- Поред компакт диска, љубитељима хорске музике припремили смо и DVD хора, као и ретроспективну изложбу фотографија "Јединства" која ће бити постављена у Банском двору Културном центру. Посјетиоци ће имати прилику да погледају фотографије са почетка 20. вијека, али и актуелне фотографије мјешовитог хора - рекао је Савић.

У години јубилеја хор "Јединство" припрема и збирку композиција савремених српских композитора у којој ће бити заступљени композитори који имају посебан афинитет према хорском стваралаштву.

- Њихова дјела заступљена у збирци биће представљена на концертима у оквиру трајања централне манифестације - каже Савић.

Хор који је своје умјетничке домете показао на многобројним концертима широм Европе ове године на хорским сусретима очекује учеснике из Републике Српске, Србије, Црне Горе, БиХ, Хрватске, Грчке, Русије и Бугарске.

- У оквиру програма наши гости биће и стручњаци који се баве традицијом која је саставни и нераздвојиви дио програмских активност нашег хорског друштва. Традиционална музика, односно изворно народно пјевање из српских крајева је стална инспирација српских композитора који настоје да сачувају традицију те да је стилизују и обуку у ново умјетничко рухо и да је такву представе на интересантан начин публици - казао је Савић.

Вече савремених аутора, етно-музике, као и појединачни наступи хорова, који ће својим извођењем увеличати јубилеј, као и наступи учесника хорских сусрета само су дио богатог програма.

- Предвиђено је и неколико округлих столова са учешћем еминентних музичких стваралаца који ће одржати тематске разговоре и покушати пронаћи одговоре на увијек актуелна питања инспирације, традиције, савременог израза и питања куда води хорско стваралаштво - најавио је Савић.

Мјешовити хор "Јединство" недавно је за свој рад овјенчан златним грбом, највишим признањем града Бањалуке.

Хор "Јединство" је носилац високих одликовања, Ордена Светог Саве, Ордена Његоша и Ордена Светог Андреја.

- Године 1995. основан је и Дјечији хор "Јединство", а малишани наступају под диригентском палицом Јасне Антонић. Од сљедеће године имаћемо и неке друге видове хорског израза - каже Савић.

Турнеја

- У јуну и јулу одржаћемо више концерата у Бањалуци и околним мјестима, а током љетњег периода планирамо турнеју у Србији и у Грчкој. Позвани смо на фестивал на Пелопонез почетком августа и то гостовање искористићемо да представимо 120 година нашег постојања - каже Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана