Музичка школа Opus conmusica: Рано музичко образовање у центру пажње

Александра Маџар
Музичка школа Opus conmusica: Рано музичко образовање у центру пажње

Бањалука - Дугогодишња истраживања су потврдила да бављење музиком у најранијем дјетињству потпомаже интелектуални развој и у каснијем школовању лакше савладавање других програма. Музика дјелује на развој свих човјекових чула.

Испричала је ово за "Глас Српске" оснивач и професор Музичке школе "Opus conmusica" Драгана Бањац и подсјетила да је ова школа франшизни партнер европског Института за модерно музичко образовање, чије је сједиште у Њемачкој у граду Ајзенаху. Како је и Бањалука постала дио ове значајне музичке приче, која ради по програму прихваћеном у Њемачкој, Словачкој, Шпанији, Литванији, ученици ове школе раде интензивно, што је у протеклој школској години, која се у јуну само формално ближи крају, донијело одличне резултате.

- Већ је познато да "Opus" дјелује више од 14 година у музичком простору нашег града, као једини франшизни партнер у области образовања у Републици Српској. На овом, у Европи познатом програму, радили су многи еминентни музички стручњаци, професори, педагози и методичари, који су наставу музике приближили свим узрастима и са тежиштем на рано музичко образовање. О томе свједочи и велики број наших најмлађих полазника - рекла је она.

Посебно је, како каже, поносна на постигнуте успјехе на разним такмичењима и музичким фестивалима, нека од њих су "Примавера" у Бјељини, Музичко такмичење у Црној Гори у Тивту, Клавирски бијенале у Бањалуци.

- Постигли смо значајне успјехе, добили неколико значајних награда.

Наставни методи су нам тако конципирани да се наши полазници веома рано представљају јавности и тиме потврђују мисију да музику треба приближити што широј публици - истакла је Бањчева.

Интересовање јавности за Музичку школу "Opus conmusica" је сваким даном веће.

- Посебно обиљежје извођења нашег наставног програма је веома близак однос наставника и ученика, елиминисање менталне напетости и страха од јавног наступа. Трема је у нашем институту непознаница. Наставник је у потпуној служби ученика, па чак и у договору о распореду часова. Упис траје током читаве године и не ограничавамо узраст полазника. То је новина која је успостављена прихваћеним франшизним програмом - прича Бањчева.

Сарадња са културним установама

- Паралелно са наставом одвијају се и друге активности у вези са радом Музичке школе. Настојимо да проширимо већ успостављену сарадњу са културним институцијама у нашем граду, Банским двором Културним центром, Јеврејским културним центром, Домом омладине, гдје су наступи наших ученика веома запажени. "Opus conmusica" има властиту издавачку дјелатност, на шта смо као франшизни партнер били и обавезни - испричала је Драгана Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана