Музичка магија подно Леотара: Руски саксофониста Олег Киријев отвара други Требиње џез фестивал

Илијана Божић
Музичка магија подно Леотара: Руски саксофониста Олег Киријев отвара други Требиње џез фестивал

ТРЕБИЊЕ - Џез музичари из региона приредиће праву музичку магију на другом по реду Требиње џез фестивалу који почиње вечерас, а трајаће до 28. августа у граду подно Леотара.

Љубитељи доброг џеза имаће прилику да уживају у сјајним изведбама пет бендова из пет држава, на пет локација у граду.

Планирано је да вечерас, од 21 час, у рок бару “Underground” џез фестивал отвори Олег Киријев квартет. Свјетски признати саксофониста Олег Киријев први је руски музичар који је укомбиновао етно-џез мотиве са башкирским народним инструментима. Под утицајем традиционалног и латиноамеричког џеза, афричких ритмова и азијске етно-музике, Киријев је створио аутентичан стил и прославио се свирањем различитих музичких жанрова.

Директор Културног центра Требиње и директор Требиње џез фестивала Миљан Вуковић рекао је за “Глас Српске” да је ове године фестивал интернационални.

- Прошле године смо припремали фестивал са великим задовољством, а рекције публике, туриста и медија су биле изнад очекивања које смо зацртали, тако да смо премашили планове посјете на свим локацијама гдје су биле свирке. Због тога смо са великим ентузијазмом припремали овогодишњи Требиње џез фестивал - рекао је Вуковић.

Додао је да су прошле године имали проблем са локацијама, јер нису могли да приме све људе који су хтјели да дођу на свирке.

- Сви у Требињу имамо осјећај да је тај фестивал интегрални дио културног живота нашег града и као да је већ традиционални иако је ово тек друга година да се одржава. Али, некако се и начин свирки и организација уклапају у туристичку понуду и имиџ града - испричао је Вуковић.

Наредне вечери, односно сутра од 21 час, публици ће се у Старом граду представити Краљ Чачка из Србије, а планирано је да треће фестивалске вечери, у суботу, наступи Пер Матисен трио из Норвешке и то у кафе-бару “Хедонија”.

Краљ Чачка, односно Ненад Марић, музичар је и сликар чију музику описују као емотивни спој џеза, рокенрола и шансоне. С друге стране, Пер Матисен познат је и као Бас Викинг. Овај норвешки басиста, композитор и продуцент је један од најцјењенијих басиста Европе, наступао је у преко 40 земаља широм свијета, с некима од најпознатијих џез умјетника на планети. Објавио је 17 албума као музичар и продуцент.

Тамара Обровац квартет из Хрватске одржаће концерт у недјељу навече у башти хотела “Платани”. Пјевачица, флаутисткиња, композиторка и текстописац Тамара Обровац је једна од најзначајнијих и најсвестранијих личности на хрватској музичкој сцени. Захваљујући утицајима истарске народне музике и дијалекта које користи у стварању свог музичког израза, посљедњих неколико година стекла је велику популарност. Тамара Обровац компонује музику за позориште и филм, за шта је више пута награђивана.

Требиње џез фестивал затвориће Влатко Стефановски трио из Сјеверне Македоније који ће свирати пете вечери, у понедјељак, у амфитеатру “Црквина” под ведрим небом. Стефановски је кантаутор и гитариста састава “Леб и сол” и један је од најзначајнијих џез рок гитариста југоисточне Европе.

Публика ће наредних пет вечери уживати у правом џез спектаклу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана