Музичка божићна прича у Сарајеву

Жељка Домазет
Музичка божићна прича у Сарајеву

САРАЈЕВО - Јубиларни, 10. Божићни концерт који организује Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Сарајево, одржан је у препуној сали у суботу вече у Народном позоришту у Сарајеву.

Концертом, који је одржан као увод у обиљежавање најрадоснијег хришћанског празника Божића, публици је представљено стваралаштво које је комбинација духовног и свјетовног, етно-традиције и обичаја.

Праву празничну музичку причу присутна публика здушно је наградила снажним аплаузима.

Концерт је отворен наступом реномираног хора Српског пјевачког друштва “Вила” из Приједора, Мокрањчевим Божићним тропаром “Рождество твоје”, а чланови хора извели су и композиције “Маријо славна” непознатог аутора, “Божић, Божић” и “Анђели пјевају” непознатих аутора, а у аранжманима Душана Покрајчића те “Богородице дјево” Сергеја Васиљевича Рахмањинова те “Тијело Христово” Миодрага Говедарице.

Концерту у Сарајеву присуствовао је међу многобројним гостима из друштвеног, политичког и јавног живота и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Приказом српских игара из Сарајевског поља “Просвјетин” јубилеј обиљежио је Академски културни центар “Сељо” из Сарајева, који је прошле године прославио 70 година постојања.

На сцени Народног позоришта, између осталог, изведено је неколико дуета из најпопуларнијег божићног балета “Крцко Орашчић” Петра Иљича Чајковског. Концерт је затворио сарајевски Мјешовити камерни хор “Лола”, под диригентском палицом Јосипа Катавића. 

Мјешовити камерни хор “Лола” за пет година постојања освојио је осам интернационалних награда. Овај хор се на овом јубиларном, Божићном концерту представио композицијама из Украјине, Русије, Грузије, Бугарске и Македоније, а у једној нумери наступила је и балерина сарајевског Балета Јована Милосављевић.

Предсједник Управног одбора “Просвјете” Сарајево и умјетнички креатор концерта Дејан Гарић подсјетио је да је у протеклих девет година на божићним концертима наступило девет реномираних хорова из БиХ, 14 група и ансамбала те више од 40 солиста.

- То чини скоро 500 умјетника и извођача, који су, укључујући овај концерт, наступили у Народном позоришту и били дио наше божићне приче. Тим поводом објавили смо брошуру, у којој смо сабрали све наше досадашње учеснике - рекао је Гарић. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана