Музичари из 13 земаља у РС

Г.С.
Музичари из 13 земаља у РС

Источно Сарајево - Међународни фестивал хармонике "Акордеон арт" окупио је у Источном Сарајеву музичаре из 13 земаља.

Декан Музичке академије у Источном Сарајеву и предсједник Организационог и Стручног одбора фестивала Зоран Ракић каже да је овогодишња, пета манифестација привукла 260 солиста.

- Презадовољни смо бројем учесника. Трудимо се да будемо највећи и најквалитетнији фестивал који се бави промоцијом ове врсте музике - рекао је Ракић.

Додаје да пред домаћом публиком наступају музичари из Русије, Украјине, Бугарске, Италије, Њемачке, Швајцарске, Бугарске, Пољске, Србије, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Финске и БиХ.

- "Акордеон арт" записан је крупним словима у мапама дешавања када је ријеч о хармоници. Умјетници из свих крајева свијета нам се са задовољством одазивају и имамо врло високо мјесто као веома референтан фестивал у овој области. Добили смо признање Свјетске федерације акордеониста и Свјетске асоцијације акордеониста - истиче Ракић.

Фестивал, који је 30. априла отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, свечано ће бити затворен у амфитеатру Електротехничког факултета у Источном Сарајеву у суботу. Тада ће бити проглашени најуспјешнији такмичари.

Публика која је посјетила фестивал одушевљена је наступом музичара и богатим програмом манифестације.

Професор Виктор Новиков са Државног института за умјетност и културу из Русије не крије задовољство што на овом фестивалу може дати допринос популаризацији хармонике.

Организатори манифестације су Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук".

Програм

У оквиру фестивалског програма организован је сусрет са финским композитором Петријем Маконеном. Одржан је и концерт младих музичара из Србије Николе и Бојане Пековић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана