Музејско благо привлачи туристе

Александра Маџар
Музејско благо привлачи туристе

Бањалука - Да је увијек право вријеме за препуштање непредвидивом свијету умјетности у којем се преплићу инспирација и најскривенија осјећања стваралаца доказали су бројни посјетиоци који су кишно љето искористили да обиђу музеје у Републици Српској.

Кроз врата институција културе прошли су и бројни туристи који су жељели да се упознају са домаћом умјетничком сценом.

- Веома смо задовољни бројем посјетилаца у Музеју савремене умјетности РС током љета. Изложба "Европски контексти: Шумановић, Коњовић, Добровић и Шупут, која је била постављена до 22. јула, привукла је велику пажњу наших суграђана, али и туриста који су у то вријеме посјетили Бањалуку - истакла је в.д. директора Музеја Сарита Вујковић.

Снагу врхунских стваралаца чија су дјела обухваћена овом поставком видјело је 2.640 заљубљеника у умјетност.

Велику пажњу привукли су и пратећи догађаји, стручна вођења, предавања и радионице за дјецу.

- Сада посјетиоци Музеја савремене умјетности РС могу да погледају изложбу "Назовимо то љубав " интернационалне мултимедијалне умјетнице Бреде Бебан, на којој су представљена најзначајнија дјела из њеног опуса - подсјетила је Вујковићева.

Изложба је специфична, јер како каже Вујковићева, од посматрача захтијева више од три сата гледања фотографија, видео-радова, видео-инсталација и умјетничких филмова.

- Ову поставку је за седам дана трајања видјело 450 посјетилаца - истиче Вујковићева.

И у Музеју Републике Српске похвалили су се великим бројем љубитеља умјетности током љета.

- Компанија "м:тел" укључила је нашу институцију у свој атрактивни програм и уплатила 5.000 марака Музеју РС за бесплатан улаз свим посјетиоцима до краја ове године - подсјетио је документариста националног музеја Српске Никола Загорац.

Врло брзо показали су се позитивни резултати овог пројекта, нарочито викендом, када Музеј РС врви од посјетилаца.

- Посебно нам је драго што се у књизи утисака налазе импресије које су записали посјетиоци из Јужне Америке, Европе и Јапана - нагласио је Загорац.

В.д. директора Музеја Козаре из Приједора Марија Радаковић казала је да запослени у овој институцији често остају и послије радног времена, због свих који желе да обиђу њихове поставке.

Иако лоше временске прилике не задржавају туристе и путнике у пролазу на подручју општине Фоча, у Музеју "Стара Херцеговина" кажу да су задовољни бројем посјета.

- Највише је туриста из Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске, међу којима је све више младих. Ту су и наши људи који су дошли из дијаспоре и не заобилазе Музеј - каже директор фочанског Музеја Бранка Драгичевић.

Посјета из Мађарске

- Недавно је један Мађар посјетио Музеј Козаре са жељом да погледа изложбе "Народно благо Поткозарја" и "Сарајевски атентат и Стојановићи" - казала је Марија  Радаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана