Музеји у Српској: Година јубилеја и ексклузивних изложби

Мирна Пијетловић, дописници
Музеји у Српској: Година јубилеја и ексклузивних изложби

Бањалука - Очување културе и традиције, обиљежавање јубилеја, обнове актуелних поставки, промоција савременог умјетничког стваралаштва младих, одржавање већ традиционалних манифестација, само су неке од активности које вриједно припремају музејски радници у Републици Српској.

Ова година је у знаку јубилеја за Музеј савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци и Музеј Стара Херцеговина у Фочи, који припремају посебне програме за овај догађај.

Иза 60 година постојања Музеја Стара Херцеговина стоји напоран рад, труд и изузетан ентузијазам запослених који својим несебичним залагањем за промоцију културе у Фочи и припремањем одличних изложби успијевају да одрже углед ове институције. У години јубилеја спремају бројне активности.

- Припремамо мултимедијалну изложбу "Фоча у прошлости", у сарадњи са продуцентском кућом из Њемачке и Историјским музејом из Сарајева, која ће бити постављена у јуну у нашој галерији - рекла је директор ове културне установе Бранка Драгичевић.

Она је навела да ће централна свечаност обиљежавања јубилеја бити одржана у мају, за шта припремају веома богат програм, али и ново рухо зграде Музеја, а биће обновљена и Галерија.

Поводом обиљежавања 45 година од оснивања Музеја савремене умјетности РС, 10. фебруара биће отворена изложба "Цонтемпорарџ Тхесаурус", која је осмишљена као нови пресјек савремене визуелне умјетности у РС, бавећи се њеном генезом током посљедњих десет до петнаест година, тематским специфичностима и медијским особеностима.

Према ријечима директора ове културне институције Сарите Вујковић, публику у наредном периоду очекују изложбе 25 дјела савремених умјетника из Аустрије, као и ексклузивна изложба једног од најзначајнијих умјетника на савременој свјетској сцени, са којом ће јавност упознати у наредном периоду.

- Током љетног периода биће организована изложба академика Душана Оташевића, једног од зачетника поп-арта у југословенској умјетности - најавила је Вујковићева.

Музеј Републике Српске тренутно ради на редизајнирању историјског дијела сталне изложбене поставке, на којој ради кустос историчар Јанко Врачар.

- Ријеч је, заправо, о изложби "Велики рат", чији ће дијелови постати дио сталне изложбене поставке. Такође, кустос Врачар припрема и изложбу "Доба витештва" која ће бити јако интересантна за ширу публику - открили су нам дио планова из Музеја РС.

Такође, сви музеји активно раде на припремама великог броја традиционалних манифестација које организују, од којих највише на "Ноћи музеја" која је једна од најпосјећенијих и најдражих посјетиоцима музеја РС.

Бијенале

Музеј Козаре у Приједору припремио је веома богату излагачку 2016. годину. Према ријечима директора ове институције Зорана Радоњића, публика ће имати прилику да ужива у Првом међународном бијеналу радова на папиру, великом броју археолошких, самосталних и групних изложби, те јубилеју Ликовне колоније "Ракани" која активно ради већ три деценије.

- Тренутно су у току припреме сталне изложбене поставке, јесен је резервисана за нова археолошка ископавања, а наши посјетиоци ће имати прилику да уживају и у занимљивим пројекцијама филмова - навео је Радоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана