Музеј Стара Херцеговина: Богата историја Фоче у 3D верзији

Радмила Ђевић
Музеј Стара Херцеговина: Богата историја Фоче у 3D верзији

Фоча - Фочаци би од наредне године могли погледати богату историју Фоче у 3D верзији, али и да се на виртуелан начин упознају, уз помоћ дигиталне технологије паметних телефона и таблет уређаја, са историјом самог града и мјестима која представљају богато културно-историјско насљеђе становништва у периоду од 15. до 20. вијека.

То би требало да омогући мултимедијални пројекат "Фоча - град меморијални пројекат", који реализује Агенција "Милшмедија" са сједиштем у Берлину  у сарадњи са општином Фоча и Музејом "Стара Херцеговина".

Директор Агенције "Милшмедија" Милан Милетић каже да пројекат представља иновативан изложбени концепт који ће грађанима Фоче, али и свима онима који долазе у ову локалну заједницу, омогућити да се боље упознају са њеним богатим културно-историјским насљеђем.

- Циљ је очување и брендирање културног и историјског блага Фоче, али и модеран и прогресиван брендинг овог града и овог краја. Иде се у мултимедијалне воде, односно приказивање архивске грађе помоћу паметних телефона и таблет уређаја, који се све више користе и на овај занимљив начин биће приказано богатство живота Фоче у једном специјалном аудиовизуелном облику - најављује Милетић, који је и координатор пројекта.

Сви који желе моћи ће "скинути" апликацију помоћу које ће моћи погледати различите теме из прошлости, познате личности, архитектонске специјалитете Фоче и сазнају још више кроз слике, видео-записе и текстове.

Пројекат подразумијева и дигитално унапређење постојеће изложбе "Фоча у прошлости" у Музеју "Стара Херцеговина", постављање веб странице гдје би се посјетиоци могли информисати о пројекту, али и о историји Фоче путем мобилних апликација.

- Надам се да ћемо успјети да направимо у оквиру Музеја и једну богату изложбу која ће бити мултимедијална, а биће постављена и макета Фоче гдје ће се у 3D облику моћи видјети сва значајна здања Фоче, дакле, једна виртуелна реконструкција значајног историјског насљеђа града Фоче. Надамо се да ће ова изложба привући не само Фочаке, већ и све оне који су поријеклом из Фоче, а данас живе широм свијета, као и бројне туристе - рекао је Милетић.

У Музеју "Стара Херцеговина" поздрављају ову идеју.

- Ово је тренд који се прати у свијету и у окружењу. Мултимедијална изложба је нешто сасвим ново за наш град, на тај начин бисмо привукли бројне младе суграђане у Музеј. Данас живимо у времену које захтијева паметне телефоне, па зашто не бисмо искористили прилику да и путем модерне технологије упознамо све наше суграђане о историји нашег града,  културним знаменитостима, грађевинама, значајним личностима и осталим стварима које су обиљежиле наш град - рекла је директор Музеја Бранка Драгичевић.

Вриједност пројекта је око 50.000 евра, а у финансирању учествовало би више међународних и државних институција и организација. Уколико пројекат добије зелено свјетло, прве активности кренуле би почетком наредне године, а иновативна изложба била би постављена у мају у оквиру обиљежавања шест деценија Музеја "Стара Херцеговина".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана