Музеј савремене умјетности РС: Монографија Алојза Ћурића доступна онлајн

Миланка Митрић
Музеј савремене умјетности РС: Монографија Алојза Ћурића доступна онлајн

БАЊАЛУКА – Монографија умјетника Алојза Ћурића, од данас је доступна на сајту Музеја савремене умјетности Републике Српске за бесплатно преузимање. Представљањем овог умјетника настављена је акција Музеја савремене умјетности РС под називом "Наше збирке у вашем дому".

- У свом сликарском опусу, којем је посветио скоро 50 година свог живота, Лојзо се највише окретао природи, обожавао је и из ње извлачио животне спознаје, преко њених облика и феномена визуализирао своја духовна стања. Обликовно и иконографски, његов репертоар се дотакао и слојева подсвијести, док је – заљубљен у исконско - трагао за нечим архетипским, као и за неким новим семиотичким коријенима. (...) За живота је направио само четири самосталне изложбе  и само једну и по у Бањалуци. То је било довољно да постане једна од бањалучких ликовних легенди - наведено је у одломку текста историчарке умјетности Мелихе Хусеиновић у монографији "Алојз Ћурић", издању Музеја савремене умјетности Републике Српске.
Умјетник Алојз Ћурић рођен је 1933. године у Мркоњић Граду. Од 1955. године почео је активно да дјелује у бањалучком ликовном животу са првом изложбом групе "Четворица", заједно са Душаном Симићем, Бекиром Мисирлићем и Енвером Штаљом.
Рана дјела која је стварао, настајала су под утицајем Петра Лубарде,  а његов умјетнички опус обиљежили су циклуси дјела, као што су "Сутурлија", "Млинови", "Самар", и "Обале Врбаса". 
- Био је члан Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине (УЛУБиХ). Добитник је Златне плакете за изузетан допринос у развоју културе у Бањалуци 1985. године и Априлске награде за посебан допринос развоју Бањалуке 2003. године. Преминуо је 31. марта 2007. године у Бањалуци – навели су из МСУРС. М. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана