Музеј Републике Српске: Влага пријетња за вриједна дјела

Александра Маџар
Музеј Републике Српске: Влага пријетња за вриједна дјела

Бањалука - Депои Музеја Републике Српске су неусловни због високог нивоа влаге коју узрокује рјечица Црквена, а због поплава смо превентивно измјестили неке експонате.

Рекла је ово за "Глас Српске" директор Музеја Републике Српске Нада Пувачић, која ових дана са кустосима обилази музеје у поплављеним мјестима.

- Ево прилике да предочимо држави да музеји морају имати специјалну опрему и инсталације - нагласила је она.

Подсјећа да су 16. маја, када су видјели како вода надире у Бањалуци и региону, одучили да измјесте грађу.

- Радници у музеју у оваквим ситуацијама размишљају на специфичан начин. Морају се одредити приоритети. Одлучили смо да измјестимо грађу историје умјетности, то су вриједне умјетничке слике Шпире Боцарића, који је био први управник Музеја Врбаске бановине, али и других аутора - казала је Пувачићева.

Истиче да је ова опомена прилика да се у националном музеју  Српске рационализује простор.

- Грађу ћемо извући у приручне депое, по цијену да смањимо канцеларије или изложбене салоне. Још нећемо враћати експонате, док не видимо шта је приоритетно. Размишљам да слике и папире измјестим. У нашем музеју постоји центар за документацију, али сада ћемо све ургентно скенирати. То је апсолутна заштита - нагласила је Пувачићева.

Као централна установа Музеј РС добио је налог да процијени штету у свим музејима Српске.

- Од првог дана била сам у контакту са директорима музеја у Приједору, Градишци, Добоју, Бијељини и Требињу - додала је она.

Каже да је први извјештај директора Регионалног музеја Добој Небојше Драгојловића био веома скроман.

- Рекао ми је да су спасили све. Међутим, када смо отишли тамо са специјалним обрасцима које нам је дало Министарство просвјете и културе РС, затекли смо једанаест потопљених просторија. Уништен им је сав намјештај, рачунари, а у археолошком депоу на посљедњим полицама вода је ушла у картонске кутије - казала је она.

Ипак, стална поставка је спасена јер је Драгојловић заједно са радницима успио да за 15 минута измјести експонате на други спрат, а послије тога су отишли да спасавају своје куће.

- Сваки дан морамо обавјештавати Министарство о стању на терену. Резултате достављамо њима, а они свом кризном штабу. Добро је установљена пирамида у невољи и у колективу је висока свијест о одговорности - закључила је Пувачићева.

Ноћ музеја

- Ноћ музеја требало је да буде одржана 17. маја, али смо је одгодили. Имали смо припремљен програм са 190 учесника и  све ћемо урадити како смо и замислити. Ова манифестација, коју организујемо у сарадњи са Музејом савремене умјетности РС, највјероватније ће бити одржана до 10. јуна - казала је Нада Пувачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана