Музеј Републике Српске: Стари занати у новом руху

Мирна Пијетловић
Музеј Републике Српске: Стари занати у новом руху

Бањалука - Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске из Бањалуке врши реконструкцију и проширење дијела сталне поставке која се односи на старе занате. Након завршетка грађевинских радова те изградње новог бокса и четири нише, стална поставка биће обогаћена са седам занатских радионица.

Рекао је ово за "Глас Српске" музејски савјетник Музеја РС Владимир Ђукановић, аутор овог дијела поставке, за који ликовно рјешење ради виши музејски техничар документариста Љиљана Кораћ.

- Циљ нам је да покажемо амбијент занатских радионица, а у њима ће бити приказани алати, процеси израда одређених производа као и готови производи. Биће приказане радионице сљедећих заната: грнчарски, качарски, ковачки, казанџијски, ћурчијски, опанчарски и кујунџијски - појашњава Ђукановић.

Прикупљање предмета везаних за старе занате почело је још тридесетих година 20. вијека и траје до данас, а како истиче Ђукановић, највећи број ових експоната прикупљен је шездесетих година.

- Ових дана смо откупили предмете који се односе на ћурчијски занат, који до сада нисмо имали у нашим збиркама. Набавку смо вршили код познатог бијељинског ћурчије Ђорђа Дрвенице, а набавили смо више врста кожуна, шубара, разних кожа, калуп за израду шубара, машине, маказе и друге алате - истиче он.

Поред заната, стална поставка ће бити проширена и дрворезбарством као видом старих заната, односно домаће радиности.

У поставци ће бити приказани: тасићи (чобанске чаше), преслице, плоске, водијери, штапови и други украсни и употребни предмети израђени од дрвета.

- На овим предметима желимо да прикажемо дрворезбарију наших крајева кроз коју је приказано стваралаштво, машта и таленат наших људи. Све ове предмете израђивали су обични људи, радећи неке друге послове, чобани док чувају стоку и слично - каже Ђукановић.

Како појашњава, ове цјелине се настављају на истраживања која је етнолошко одјељење спровело у ранијем периоду, а дио је објављен у монографији "Стари занати у Републици Српској", док за дрворезбарство припремају монографију "Шара у дрвету".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана