Музеј Републике Српске: Етнографско насљеђе Срба са Косова

Цвија Мркоњић
Музеј Републике Српске: Етнографско насљеђе Срба са Косова

Бањалука - Изложба "Етнографско наслеђе Косова и Метохије" из фундуса приштинског музеја отворена је у Музеју Републике Српске у Бањалуци.

У оквиру изложбе одржане су и промоције монографија Музеја у Приштини - установе културе од националног значаја. Представљена је књига "Етнографско наслеђе Косова и Метохије из збирки Музеја у Приштини и Етнографског музеја у Београду" аутора Мине Дармановић, музејског савјетника и в.д. директора Етнографског музеја у Београду Мирјане Менковић.

Промовисано је и дјело "Мартовски погром - десет година после 2004 - 2014", које су приредили директор Музеја у Приштини Бранко Јокић и група аутора, као и монографија "Грађанска ношња Срба у Призрену у XIX и првој половини XX вијека" аутора Мирјане Менковић.

Изложба документарног карактера приказана је на 24 паноа, а посјетиоци ће имати прилику да погледају фотографије комплета сеоских и градских ношњи, појединачних одјевних предмета и разних врста накита које су носили Срби са Косова и Метохије.

- Поставку је имала прилику да види публика у Србији и иностранству и веома ми је драго што изложба гостује у Музеју РС - рекао је директор Музеја у Приштини Бранко Јокић.

Косово и Метохија се одликују разноликим народним ношњама познатим по богатству и бројности облика и украса које садрже елементе различитих културних утицаја који су се преплитали на овом простору у разним историјским епохама.

В.д. директора београдског Етнографског музеја Мирјана Менковић истакла је да су бањалучкој публици дошли представити рад који су радили заједно за приштинским музејом који је тренутно смјештен у Етнографском музеју.

Музејски савјетник Владимир Ђукановић у Музеју РС је изразио захвалност што им је омогућено приказивање и промоција значајне збирке приштинског музеја.

- Етнографски музеј је једна од најважнијих институција на Балкану која чува традиционалну културу Срба и других народа - рекао је Ђукановић.

Ношње

Српске народне ношње из косовско-метохијске области, нарочито женске, одликују се богатством веза и утканих мотива, као и орнаменталним и колористичким рјешењима повезаним у цјелину. Честа је црвена боја, која симболизује живот и здравље, у комбинацији са златном и сребрном жицом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана